Vasárnaptól a vendéglátóknak nem ér véget a munkájuk a zárórakor, mert kötelezően le kell standolniuk az árukészletet. A jövedéki adótörvény értelmében a vendéglátás üzletkörébe tartozó működési engedélyes, nem jövedéki engedélyes kereskedőknek az alkoholtermékek – a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék – értékesítéséről az üzlethelyiségben külön nyilvántartást kell vezetniük. A szakma és az érdekvédők tiltakozása ellenére a szabály augusztus elsejétől mégis hatályba lép. Az érintettek nem értik, hogy a döntéshozók miért nem kérdezték meg a véleményüket. Úgy látják, a HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer kötelezővé tétele után most újabb szabállyal sújtják őket, s olyanok döntöttek a készlet napi rögzítéséről, akik nem ismerik a napi gyakorlatot. Az adminisztrációs teher pluszmunkát jelent a vállalkozóknak, akik gyakran családi vállalkozásban üzemeltetik egységüket, így a maximális bizalom miatt csak havonta egyszer rögzítették készletüket, s leltároztak.
A jövőben azonban ezt naponta meg kell tenniük, ami a HACCP-vel együtt akár 2-2,5 óra pluszmunkát is jelenthet számukra. Főleg a számítógéppel nem rendelkező mikro- és kisvállalkozások élete lesz nehezebb, aminek következtében akár a választék is csökkenhet. Az érintettek értelmetlennek tartják a jogszabályt, hiszen az értékesítés a számlaadás ellenőrzésével is kontrollálható, s úgy érzik, szakmájukat méltánytalanul büntetik. A hazai standoláshoz hasonló szabályozás Európában ismeretlen.
A napi nyilvántartás-vezetési kötelezettség megsértése esetén az ellenőrzést végző vámhatóság mulasztási bírságot szab ki, amelynek mértéke félmillió forint is lehet. A vállalkozóknak a napi adatokat olyan nyilvántartáson kell vezetniük, amelyet az üzlet fekvési helye szerint illetékes vámhivatal hitelesített. A rögzítéshez nincs rendszeresített formanyomtatvány, így azt az üzlet üzemeltetőjének kell kialakítania. Fel kell tüntetnie az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék értékesített mennyiségét, a beszerzést követően haladéktalanul meg kell állapítani a beszerzett mennyiséget, illetve naponta az értékesített mennyiséget és a napi zárókészletet.
A vámszolgálatnál ismertették: a vendéglátósok közül eddig csak kevesen adták be nyilvántartás-hitelesítési kérelmüket a vámhatósághoz. Ezért a pénzügyőrök ismételten felhívják a vendéglátóhelyek vezetőinek figyelmét, kérelmüket haladéktalanul juttassák el a területileg illetékes vámhivatalhoz. A vállalkozók munkájának megkönnyítésére a vám- és pénzügyőrség saját honlapján (www.vam.hu) standolási mintapéldányt is közzétett. Akik e hó végéig beadják kérelmüket, de az első napokban még nincs hitelesített nyomtatványuk, mentességet élveznek, akik nem adják be, akár büntetésre is számíthatnak.

Egyre nagyobb bajban van Ruszin-Szendi Romulusz, akár tíz évet is kaphat