Tartotta magát a BUX

Ellentétesen a nemzetközi tőkepiaci trendekkel, pozitív előjellel zárta a tegnapi kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző indikátor, a BUX. A magyar piacon a befektetők a gyorsjelentésszezonra összpontosítottak – azok a spekulánsok, akik jelen voltak.

2004. 07. 27. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londonban az Abbey National felvásárlási híre okozott pesszimizmust. Elemzők kevesellték a 8,9 milliárd fontos vételi ajánlatot, így az Abbey árfolyama 23,75 pennyre zuhant. Hasonlóan lefelé mozgatta az FTSE kurzusát a Vodafone és a GlaxoSmithKline részvényeinek ára is. A Vodafone, a világ legnagyobb mobiltávközlési cége közölte, hogy az egy előfizetőre eső átlagos éves díjbevétel öt font sterlinggel, 314 fontra emelkedett Nagy-Britanniában, egy euróval, 362 euróra Olaszországban, de 2330 jennel, 78 365 jenre esett Japánban, míg egy euróval, 309 euróra emelkedett Európa legnagyobb nemzeti piacán, Németországban.
A New York-i emelkedő nyitások sem hoztak fordulatot az európai piacok számára, viszont a magyar tőzsdei indikátor némi támaszt találva a piacon 117,76 pontot növekedve, 11 602,43 ponton zárt. Napközben a BUX értéke meghaladta a 11 623 pontos határt, a forgalom viszont nem érte el a négymilliárd forintos szintet sem. Elemzők rámutattak, hogy a piac még mindig a nyári üzletmenetben él, a jelen lévő befektetők a tegnapi napon elindult gyorsjelentésszezonra próbáltak összpontosítani, így csupán a biztosan nyerő vezető részvényeket vásárolták. A nap nyertesei a tegnap jelentett Inter-Európa Bank (IEB) részvényei lettek, mivel kivezetési spekuláció indult el a papírokra. Az IEB szintén tegnap tartotta a közgyűlését is, ahol a részvényesek döntöttek, hogy a pénzintézet részvényeit november 8-ával dematerializált papírokká alakítják át. A dematerializáció során a részvények benyújtásának kezdő időpontja szeptember 1., záró időpontja november 5.
Az átalakítás napja november 8. Mivel az IEB részvényeinek alig fél százaléka van közkézen, a tőzsdei kivezetésről szóló elképzelés továbbra is napirenden van, az időpont még kérdéses – mondta a közgyűlést követő tájékoztatón Luigi Mastrapasqua.
A bank első félévi – magyar számviteli szabályok alapján számított – konszolidált adózott eredménye 1,346 milliárd forintra rúgott, ez 56 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
A vezérigazgató közlése szerint az IEB 2004-re a tavalyi 1,822 milliárd forintnál 10 százalékkal nagyobb nyereséget tervezett. A bank vezetése szerint jó esély van arra, hogy ha az első félévi folyamatok megismétlődnek, akkor a tervezettet 5–10 százalékkal meghaladó eredménnyel zárja az évet az IEB.
A vezető részvények sorából csupán a Matáv nem tudott drágulni, a Mol, OTP, Richter hármas kurzusa igen erős érdeklődés mellett erősödött. A három blue chip közül is kiemelendő a Richter, mely 870 forinttal értékelődött fel. Szakértők a kereskedést követve rámutattak, hogy újabb kárpótlásijegy-spekuláció indulhat el, mivel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő közölte: a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációja során az ÁPV továbbra is 174,2 százalékos árfolyamon fogadja el a kárpótlási jegyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.