időjárás -1°C Mária 2023. december 8.
logo

Mindenki mindenki ellen

Tábori Gabriella
2004.08.18. 19:07

Miután az SZDSZ ügyvivői testületének hétfői ülésén ismét igen komoly vita robbant ki a Wekler Ferenc körüli botrány miatt, az országos tanács vezetése úgy döntött, nem hív össze rendkívüli tanácskozást az ügyben. Eörsi István – aki a Wekler- és Demszky-ügyek kapcsán lépett ki a pártból – úgy látja, mára a döntések szintjén formálissá vált a demokrácia az SZDSZ-ben.

Nem hív össze rendkívüli országos tanács- (ot-) ülést az SZDSZ-ben a testület elnöksége Wekler Ferenc és Demszky Gábor ügyei miatt. Sándor Klára, az ot elnökségének tagja azt mondta: a parlamenti alelnök és a főpolgármester anyagi ügyeivel összefüggő kérdéseket az amúgy is esedékes szeptemberi tanácskozáson vitatják majd meg. A rendkívüli ülést Bauer Tamás volt SZDSZ-es honatya és Gusztos István ot-tag kezdeményezte a testület elnökénél, Pető Ivánnál, szerintük ugyanis a pártnak világossá kell tennie álláspontját mindkét kérdésben. Ismert, a Magyar Nemzet számolt be arról: Weklerék szőlőültetvény-telepítésre szóló támogatás címén összesen 270 millió forintot vettek fel, és az agrártárca birtok-összevonási támogatás címén ezen felül több millió forintot utalt ki számukra. Emellett a szóban forgó mórágyi földterületet átsorolták a magasabb árkategóriájú borokat forgalmazó szekszárdi borvidékhez. Demszky Gábor főpolgármester esetében annak kapcsán fogalmaztak meg kritikát, hogy ingatlant vásárolt Horvátországban, szolgálati sofőr vitte őt a nyaralójába, ráadásul az önkormányzat egyik cégétől bérelt terepjárót. Demszky egy tegnapi televíziós interjúban megismételte, már úgy látja, hibát követett el. Kitért európai parlamenti munkájára is, azt állítva, tévedés volt az SZDSZ másik mandátumot szerzett politikusa, Szent-Iványi István részéről az a kijelentés, amely szerint Demszky egy év múltán várhatóan lemond európai parlamenti megbízatásáról. A főpolgármester szerint lehet, hogy Szent-Iványi „szájába adtak valamit”, amikor ez ügyben nyilatkozott.
Megírtuk, hogy a két szabad demokrata vezető politikus körül kirobbant botrányok miatt kilépett az SZDSZ-ből az egyik alapító, Eörsi István író. A döntéséről szóló, Kuncze Gábor pártelnöknek címzett levelét tegnap közölte a Népszabadság. Ebben rögzíti, hogy szervezetileg és politikailag sem ért egyet számos ponton a párt irányvonalával, ám szerinte az ügyvivői testület (üt) nemrégiben tartott ülésével – ahol a Wekler- és Demszky-ügyek kapcsán arra jutottak, hogy ami törvényes, az erkölcsös is – a párttörténet új korszaka kezdődött el. Egy tegnapi tévéinterjúban Eörsi Weklerről szólva úgy fogalmazott: alapjában nem politikai személyiség, soha politikai arculatát nem mutatta igazából, nem tudja, hogy került a párt vezető testületébe, nem tartja olyan embernek, akinek bármiféle politikai súlya, mondanivalója, gondolata lenne. Annak kapcsán, hogy az üt hivatalosan nem ítélte el Weklert, azt mondta, „nem tud másra gondolni csak arra, hogy sokan úgy érezhették, ha Weklert akarata ellenére eltávolítják akár a parlament alelnöki székéből, akár az üt-ből, Weklernek vannak információi, amiket ellenük fordíthat”. Eörsi levelében úgy értékeli, amióta az ot nem teljes egészében választott testület, az SZDSZ-ben a döntések szintjén formálissá vált a demokrácia, amely a pártvezetésnek korlátlan és ellenőrizetlen hatalmat biztosít. Nyilatkozatában ezzel kapcsolatban felidézte: Magyar Bálint javaslatára vezették be korábban, hogy húsz ot-tagot nem választanak, hanem „funkcionáriusokból delegálnak”. – Amikor ebben a pártban szervezetileg rossz történik, ahhoz mindig van köze Magyar Bálintnak – jegyezte meg. Levelében Eörsi élesen bírálja az ot elnökét is, aki azt nyilatkozta a párt belső ellenzékéről, „kekeckedni, kritizálni szeretnek, nem belesimulni a többségbe”. – Belátom, elveket képviselő emberekre csakugyan nincs szükség egy olyan pártban, ahol az ot elnöke, egy hajdankori ellenzéki ilyesmit hablatyolhat – írja Eörsi Pető Ivánról szólva.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.