Drágulás a tőzsdéken

Drágulással zártak tegnap a nemzetközi tőkepiacok; a befektetők főként a technológiai papírokat vásárolták. Tokióban reggel 1,5 százalékos emelkedést mutatott a Nikkei 225 index. A japán tőzsdén a külföldi befektetési alapok vételi nyomása okozta a fellendülést, a brókerek azt nyilatkozták, hogy a bányavállalatok, valamint az elektronikai cégek iránt volt a legnagyobb a kereslet.

2004. 09. 14. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában a gyógyszeripari cégek drágulása volt szembetűnő, de a japán piachoz hasonlóan komoly erősödést jeleztek délután a technológiai papírok is. A Cityben tőzsdezáráskor az FTSE index 0,27 százalékkal állt előző szintje felett. Frankfurtban erősebb fellendülés keletkezett reggel: a DAX 30 indikátor a nyitás utáni megugrást követve tovább növelte előnyét, az index a magyar piac zárásakor 1,19 százalékos javulást jelzett. A német tőzsdei növekedést a Deutsche Telekom, az Infineon és a Kommerzbank erősödése vezette.
Nem lehettet kifogni a szelet az amerikai piacok vitorláiból sem, a hét drágulással indult. A Wall Street az európai és ázsiai felfutásokat követte, a tengerentúlon a vállalati hírek is meghatározóak voltak, de legfőképpen a befektetők kedvező hangulata mozgatta a Nasdaq és a Dow Jones árfolyamát felfelé. Európai idő szerint délután öt órakor a Nasdaq értéke 0,92 százalékkal állt előző szintje felett, míg a Dow Jones a nyitást követő emelkedést korrekcióra cserélte. Ez azt jelentette, hogy a nyereség egyre jobban fogyatkozott. A Dow visszaesését az okozta, hogy a leghíresebb és legrégebbi leveskonzervgyártó, a Campbell Soup bejelentette, üzleti éve utolsó negyedében adózott eredménye az egy évvel korábbitól húsz százalékkal maradt el, és így 59 millió dollár lett. Az új üzleti évben már 5-7 százalékos eredményjavulást várnak.
Pesten a nemzetközi hatások fényében nyitott a BUX: a tőzsdemutató 22 pontos növekedéssel kezdte a napot. A mérsékelt javulás sokáig megmaradt, az index csupán zárás előtt másfél órával lendült nagyot (akkor nyitott a Wall Street). A kereskedés végére a BUX 90,51 pontos pluszt tudott magából kicsikarni, ez 0,76 százalékos növekedésnek felet meg. A forgalom nem érte el a nyolcmilliárd forintos szintet, a kereskedők azt nyilatkozták, hogy a BUX-nak az amerikai tőzsdenyitás segített. A nap nyertese a Phylaxia lett háromszázalékos drágulásával. Vegyesen zártak viszont a vezető részvények: az OTP 3,1 milliárd forintos forgalom mellett 0,3 százalékkal javult, a Matáv 1,5 százalékkal, a Richter 2,3 százalékkal került többe, mint pénteki záróára. A Mol ára nem változott.
A bankközi devizapiacon az eurót 249,20-249,30 forinton jegyezték, több mint egy forinttal alacsonyabban a péntek délutáni 250,40-250,50 forintos árfolyamnál. A forint 11,73 százalékon állt a sáv erős oldalán, 43 bázisponttal erősebben, mint pénteken. Korrekció és kivárás jellemezte a piacok hangulatát, miután pénteken 254,75 forinton tetőzött az euró árfolyam. Az érdeklődés középpontjában most már a mai napon megjelenő augusztusi inflációs adat és a Pénzügyminisztérium szerdára ígért költségvetési helyzetértékelése áll. Az eurót hétfőn alacsony forgalomban rendkívül szűk, 249,20– 249,60 forint közötti sávban jegyezték – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.