E-számokról őszintén

–
2004. 09. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prof. dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke az augusztus 27-i számban kemény szavakkal fejezte ki felháborodását egy korábbi cikkel kapcsolatban, amelyet az E-számokról őszintén címmel írott könyvemmel hozott összefüggésbe (Farkas Adrienne: Mindennapi kenyerünk, Magyar Nemzet Magazin, augusztus 21.). Megdöbbenve olvastam a profeszszor úr levelét, amelyben szakembertől teljesen elfogadhatatlan ismerethiányról beszél.
Szeretném aláhúzni, hogy a szóban forgó cikk tartalmának a könyvemmel való összefüggésbe hozása nem volt helyénvaló, mivel a professzor úr által felsorolt szakmai tévedések távol állnak az általam publikált irodalmaktól. Könyveim szakmai berkekben is olvasott, elfogadott ismeretanyagokat képviselnek. Soha nem írtam és nem beszéltem arról, hogy a laktózszármazékok allergiát (immunreakciót) produkálnak, és arról sem, hogy a kezeletlen tejallergia negyvenszázalékos arányban okoz vastagbélrákot. E megállapítások egyébként valóban nem helytállók, azonban sajnálatos, hogy éppen könyvem említésével párhuzamosan kerültek az újságba. Az élelmiszer-allergiák és -intoleranciák kérdésköre igen szerteágazó, és sok részterület még kutatásra vár, ezért óvatosan kell bánni a szavakkal az ilyen irányú cikkek esetében.
Az élelmiszer-ipari adalék anyagok kérdésköre kapcsolatba hozható az allergiákkal és pszeudoallergiákkal, de nem a lecitin és a tejcukor, hanem például egyes mesterséges színezékek és édesítőszerek esetében. A különböző szakmai és szakmaiatlan tudományos anyagok összemosását én sem támogatom, sőt magam is küzdök a tudománytalan népszerűsítő cikkek ellen. Vigyáznunk kell azonban arra, hogy miközben a kritikus észrevételeket megtesszük, ne rontsuk olyan irodalmak és szerzők hírnevét, akik maguk is a szakmaiságot tűzik zászlajukra.

Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök, Budapest

Úgy tűnik, Tóth Gábor úr most mindent visszavon, amit a laktózszármazékokról megjelent cikkemben előzőleg nyilatkozott.
Sajnálom.

Farkas Adrienne

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.