A fűszerpaprika termelése és előállítása során több forrásból szennyeződhet vegyi anyagokkal. Sohár Pálné, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője mindenekelőtt a termőhely környezeti szennyezettségét, az alkalmazott növényvédelmi technológiát, a nyersanyag tárolási körülményeit, a csomagolóanyagok minőségét említette okként, amelyek hatással lehetnek a paprika idegenanyag-tartalmára. Mindezekhez társulhatnak a feldolgozásnál alkalmazott tiltott festékanyagok.
A tíz évvel ezelőtt hazánkban tapasztalt hamisítási botrány után tavaly az Indiából származó paprika- és chilitermékekben mutattak ki szudánvörös festéket. Rákkeltő anyagról lévén szó, az Európai Unió bizottsága szükséghelyzeti intézkedéseket írt elő. Ezek szerint paprikaszállítmányok csak akkor hozhatók be az unió területére, ha vizsgálati bizonylat igazolja, hogy a termék nem tartalmaz szudánvörös színezéket.
Mint ismeretes, a rossz termés miatt hazánk tavaly fűszerpaprikából behozatalra szorult. A nálunk megtermelt mennyiséget gyakran behozatalival keverték, és magyar áruként értékesítették. Előírásaink erre mindmáig lehetőséget adnak, de a bekeverés arányát senki nem tünteti fel. Ez árt a magyar paprika hírnevének. Szakemberek úgy vélik, fontos lenne a bekeverési gyakorlat visszaszorítása. Mint mondják, a nálunk termesztett fűszerpaprika esetében garantálható, hogy nem tartalmaz rákkeltő anyagokat. Ez növeli az értékét, s egészségügyi és gazdasági szempontból egyaránt előnyös lehet.

Rubint Rella nyilatkozott a válásról – így látja most az életét