Esett a NABI árfolyama

2004. 10. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pesszimista hangulat és magas olajárak mellett kereskedtek tegnap a nemzetközi tőkepiacokon. Tokióban a Nikkei 225 index 1,3 százalékkal mérséklődött, a piac első szegmensét átfogó Topix 0,16 százalékkal értékelődött le. A gyengülést az okozta a japán tőzsdén, hogy a csipgyártó berendezések globális piaci forgalma júliusról augusztusra 28,9 százalékkal 2,483 milliárd dollárra csökkent. A legnagyobb visszaesés az ázsiai térségben jelentkezett; Kínában 51 százalékos, Észak-Amerikában pedig 31 százalékos volt a csökkenés.
Európában is lefelé mozogtak az árfolyamok, Frankfurtban a DAX értéke másfél százalékkal csökkent, miután a Deutsche Bank közölte, hogy a szeptemberi jármű-értékesítési adatok várhatóan csökkenést fognak mutatni. A gyengülést erősítette az is, hogy a ZEW gazdaságkutató intézet szerint a német gazdasági növekedés méretei megkérdőjelezhetők.
Gyengüléssel indult a Wall Street-i kereskedés is, a Mexikói-öböl olajellátási zavarai, a nyersolaj árának emelkedése, valamint a csipgyártó szektorról szóló negatív elemzések következtében a befektetők profitot realizáltak.
A vállalati hírek sem voltak minden esetben meggyőzők, az amerikai Advanced Micro Devices bejelentette negyedéves eredményeinek várható csökkentését a mobiltelefonokban és más készülékekben használt áramkörök reméltnél alacsonyabb keresletére hivatkozva.
A Merrill Lynch és a Levi Strauss gazdálkodási adatai viszont a vártaknál kedvezőbbek lettek. A Merrill Lynch a tavalyi időszaknál nyolc százalékkal alacsonyabb profitról számolt be, ami az elemzői várakozásoknál jobb lett. Az amerikai Levi Strauss farmerruházat-gyártó 46,6 millió dolláros adózott eredményt ért el az augusztus 29-én zárult harmadik üzleti negyedévében, az egy évvel azelőtti 4,3 millió dolláros veszteség helyett.
A magyar piacon a BUX nyitást követően jelentős növekedést jelzett, a felfutás után az index elkezdett gyengülni, a csökkenés végigkísérte a tőzsdemutatót a zárás pillanatáig. A hazai indikátor 77,53 ponttal előző szintje alatt lépett a partvonalon túlra. A kis forgalmú részvények indikátora, a Bumix 14,97 ponttal csökkent. A vezető részvények a napokban megszokott módon vegyesen zártak, a Mol és az OTP kurzusa, a Richter, a Matáv és az újra a blue chipek közé sorolt BorsodChem ára emelkedett. A forgalom 10,6 milliárd forintra nőtt.
A kis forgalmú részvények közül a NABI árának gyengülése meglepetést keltett. A buszgyártó cég ára annak hatására lett olcsóbb, hogy a legnagyobb tulajdonosa végelszámolásról döntött. Az 54 százalékos NABI-tulajdonnal rendelkező Első Magyar Alap (EMA) jövő év január 1-jén végelszámolás alá kerül. Ez azt jelenti, hogy a társaság kiszórja NABI-részvényeit, ami árcsökkentést fog eredményezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.