Ha a gázolaj világpiaci ára hatvan dollár fölé emelkedik, és a sütőipar továbbra sem kap támogatást az államtól, elkerülhetetlen lesz a kenyér árának 10-15 százalékos emelése – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. Jelenleg 110-120 forint egy kilogramm fehér kenyér átadási ára, miközben 140 forint lenne az indokolt, s eddig a pékek csak azért nem emeltek, mert a liszt ára augusztusban kilogrammonként 22-25 forinttal csökkent.
A szövetség becslése szerint az évi nyolcvankétmilliárd forintra tehető bolti forgalmú sütőipari szakágazat helyzetén segíthet a gabonavertikumban képződő jövedelem arányosabb elosztása. Ma ugyanis ebből 55 százalékos arányban a kereskedelem részesedik, 45 százalékon osztozik a gabonatermelő, a malom- és a sütőipar.
A sütőiparban a bajok a fejlesztések elmaradásával magyarázhatók, s ez közvetlen összefüggést mutat a jövedelmezőség romlásával, ami a sütőiparban meghaladja az élelmiszer-ipari átlagot. Az ágazat jövedelmezősége 1992 óta csökken; akkor a nyereséghányad 7,4 százalékos volt, ma viszont csak ennek a szintnek a negyedét éri el. Az alapvető sütőipari termékek ára nagyon alacsony, ezekben nem érvényesíthetők a vállalkozások indokolt költségei, a keresetek növelése, valamint a szükséges gyártás és szállítás fejlesztésének forrásai.
A pékszövetség úgy látja, hogy az elmaradt fejlesztések pótlására nyolc-tíz éven át évi 10-12 százalékos jövedelmezőséget kellene biztosítani. Segítség lenne, ha pályázati lehetőségeket biztosítanának a technológiai gépek és a gépjárműpark cseréjéhez, továbbá saját szaküzletek létesítéséhez, mivel az utóbbi években csak 2,0-2,2 milliárd forint jutott fejlesztésekre, miközben a befektetett eszközök értéke 26 milliárd.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség