Budapest Grinzingje

–
2004. 11. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel fedeztem fel végre a június 14-i Magyar Nemzetben egy cikket, mely hiányolja Budapestről a bor világát (Ludwig Emil: Miért nincs Budapestnek Grinzingje?). A felvetés teljesen természetes, hiszen a magyar emberhez hozzátartozik a bor is. A cikkben bemutatott várostörténeti fejlődés jól érzékeli az alapgondolat megvalósításában rejlő nehézségeket. Az etyeki pincefalu mint megoldás elgondolkoztató, de megvalósítása nem biztos, hogy a legjobb megoldás.
Budafok a szőlő és bor városa. Ezt a címet nem véletlenül ítélték oda 1987-ben. Budafok területének jelentős része a filoxéravészig gyümölccsel és szőlővel volt telepítve. Emellett a borkereskedők itt tárolták a helyben és vidéken termelt borokat, amely a fővárosi kocsmák kedvelt itala volt. Hatalmas pincerendszer biztosította a bor tárolásához szükséges kiváló hőmérséklet és páratartalmat. Budafok hangulata vetekedett a Tabán, Óbuda hasonló miliőjével, noha kevesebb sanzon, irodalmi mű született a csendesebb budafoki világról.
Pedig itt, ha leszámítjuk a valóban testidegen lakótelepet, amely mellbe vágja a kerület határában az ide látogatót –, nagy értékekre lelünk. Mindjárt a lakótelep mögött a Törley Pezsgőgyár, a Sacellári-kastély, a Savoyai Borpáholy épülete. A Szent Lipót-templomból indul ki a mostani formájában is érdekes, hangulatos Péter-Pál utca. Itt nagyon sok eredeti építésű ház található, és már sokat felújítottak a tulajdonosok. Íme, ez lehet egy sétálásra alkalmas vendéglátós, boros utca. Hogy a szőlőt keresők se csalódjanak, azoknak ajánljuk a „főváros szőlőskertjét”. Ez a terület valóban szőlőskert. Itt található egy 3,5 hektáros szőlővel beültetett terület, amely a Soós István Borászati Szakközépiskola és Szakiskola tangazdasága. A területen szőlőművelés, borkészítés, palackozás, vendéglátás zajlik. Aki idelátogat, budapesti termőhelyű bort tud kóstolni. Európában ez egyedülálló.
Budafok azonban a borai mellett még inkább híres az évszázados pezsgők hagyományáról. Ezt a jól csengő Törley név reprezentálja. Lehetőség van arra, hogy a kerületbe látogatók megtekintsék a pezsgőgyár lenyűgöző pincészetét. A nagyüzem mellett már működik egy közepes szintű vállalkozás, a Vinárium Rt., amely szintén jó minőségű, igényes pezsgőt készít. Hol van ilyen lehetősége Budának, Etyeknek?
Még sok kulturális, építészeti látnivaló, kikapcsolódást biztosító része van a kerületnek. Mi, a kerületben dolgozó borászok éppen azért hoztuk létre a Budafoki Borút Egyesületet, hogy a fenti célokért tudjunk tenni valamit. Budapestnek van Grinzingje – ez pedig Budafok.
Földesi Gyula, a Budafoki Borút Egyesület titkára, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.