Cél a regionális tőzsde

Korrekciós hullám söpört végig tegnap a tőkepiacokon, a haszonrealizálási törekvéseket követve a befektetők mérsékelt aktivitás mellett a vezető részvényeket vásárolták. Tokióban zárva tartott a tőzsde, míg az európai parketteken javulást mutattak a tőzsdei indikátorok. Az euró a dollár árfolyamához viszonyítva újból csúcsot döntött, míg az olaj kurzusa csökkent. Pesten a BUX a hétfőn elszenvedett veszteségét lefaragta, a magyar részvénymutató 197,22 pontot emelkedve zárt.

2004. 11. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepnap miatt tegnap zárva tartott a tokiói piac, így a legerősebb ázsiai trendet meghatározó irányvonal nem tudott kialakulni. Hongkongban 1,5 százalékkal, Szingapúrban 0,4 százalékkal emelkedtek az árfolyamjelzők.
Emelkedéssel indult a nap az európai piacokon is, a spekulánsok a vállalati hírek mellett az olajárak csökkenésére és a dollár árfolyamának további gyengülésére figyeltek. A szektorokat tekintve a gyógyszergyártók jól teljesítettek, míg a távközlési részvények körében megosztottság jelentkezett. Frankfurtban a Deutsche Telekom (DT) ára gyengült erőteljesen, mivel a társaságot be akarják perelni kisbefektetői.
Londonban az EasyJet eredménye indukált némi optimizmust, az FTSE kurzusa a magyar piac zárásakor 0,18 százalékkal állt előző szintje felett. A Cityben az Intercontinental, a Cable&Wireless, valamint a Marks&Spencer papírjai gyengélkedtek, míg a Vodafone és a Marconi ára pozitívan korrigált. Az EasyJet tegnap napközben jelezte, hogy 21 százalékkal növelte adózás előtti eredményét a szeptemberrel végződött üzleti évben, miután az utasok számának emelkedése ellensúlyozni tudta az üzemanyag drágulását és a jegyárak mérséklését. A jövőbeli kilátásokat bizonytalannak látja a cég, ezért a korábban tervezettnél lassabb ütemben bővíti flottáját.
A magyar tőzsdén a nemzetközi trendeknek megfelelően növekedéssel zárt a BUX. A 16,3 milliárd forintos forgalom közel felét a Mol-részvények kötése tette ki. Az olajipari cég papírjai 4,6 százalékkal nőttek, a drágulás mögött elemzők szerint a romániai terjeszkedés, valamint a befektetők élénk érdeklődése állt. Ötmilliárd forint feletti forgalmat bonyolított az OTP, a hazai bankszektor legnagyobb pénzintézetének értékpapírjai 0,8 százalékkal erősödtek. A kiskapitalizációjú papírok közül emelkedéssel zárt az Antenna Hungária, a Danubius, az Egis, valamint az FHB.

A bécsi tőzsde igazgatótanácsi tagja, Stefan Zapotocky a Süddeutsche Zeitungnak úgy nyilatkozott, hogy számításai szerint évente 20 millió eurós megtakarítást hozhatna egy közös regionális tőzsde üzemeltetése a bécsi, budapesti, varsói, prágai, ljubljanai és pozsonyi börzék összevonásával. A bécsi tőzsde kapitalizációja 55 milliárd euró, a legnagyobb kelet-európai tőzsde, a varsói tőkemérete 37 milliárd euró. Prága és Budapest a 20 milliárd eurós nagyságrendet, Pozsony és Ljubljana pedig a 8 milliárdost hozzák. A kapitalizációt Zapotocky szerint az együttműködés révén három-négy év alatt akár a duplájára is lehetne emelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.