Mélypontján a dollár

2004. 11. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott és erőteljes gyengülést mutattak fel tegnap a nemzetközi tőkepiacok, a japán Nikkei 225 index 66,59 ponttal mérséklődött azt követve, hogy a Toyota autógyártó cég közölte, drasztikus lépésekre kényszerülhet, ha az acélhiány tovább gyűrűzik. A Nissan csütörtökön jelezte, hogy leállítja szigetországi termelését alapanyaghiány miatt, a cég részvényei a hét utolsó napján 0,5 százalékkal lettek olcsóbbak. A nyertesek között voltak viszont az acélipari társaságok, ezek közül is kiemelendő a két százalékkal dráguló Nippon Steel. A piac első szekcióját jegyző Topix 0,30 százalékkal mérséklődött.
Az öreg kontinensen gyengüléssel nyitottak a tőzsdék, a befektetők sokat spekuláltak a dollár árfolyamának gyengülés kapcsán, hogy milyen irányba indítsák el invesztícióikat. Késő délután a Wall Street-i hatások eredményeként jelentős korrekciós hangulat alakult ki, de az európai blue chipek közül csak néhány követte a tengerentúli irányokat.
Londonban a pesti tőzsde zárásakor az FTSE 0,16 százalékkal állt előző szintje alatt, a brit vezető részvények sorából a Marconi és a British Telecom ára drágult. A gyógyszeripari cégek közül a dollár árfolyamának gyengülése miatt jelentős veszteséget könyvelt el a GlaxosmithKline és a német Bayer. Az arany árának drágulása miatt lefelé mozgott az Anglo American bányaipari cég. Az arany kurzusa unciánként 453,50 dollárra emelkedett, ami 16 éves csúcsát jelentette.
A dollár árfolyama tegnap újból mélységi rekordot ért el az euróval szemben, de később az amerikai pénz valamennyit drágult a devizapiacokon. A piacok központi beavatkozást várnak, az Európai Központi Bank számára eljött a megfelelő időpont a dollár nagybani vásárlására – nyilatkozta a német kormányzat egyik vezető gazdasági tanácsadója. Az európai pénz értéke átlépte az 1,33 dolláros határt is, 1,3329-ig jutva el. A dollár a japán jennel szemben is négyéves mélypontra került.
Az amerikai fizetőeszköz gyengülését egy kínai bejelentés okozta, amely arról szólt, hogy Peking csökkenti dollárkötvény-állományát, azaz dollártartalékait, mivel ezek a beruházásai a dollár értékvesztésének következtében leértékelődnek. Hasonló bejelentést tett minap az orosz központi bank is.
A magyar piacon a BUX kétszeri próbálkozást követve sem tudott a pozitív tartományban megragadni, a hazai tőzsdemutató 69,18 pontot csökkenve,
14 101,88 ponton zárt. A forgalom 10,68 milliárd forintra emelkedett, ebből a legnagyobb részt a 0,8 százalékkal dráguló Molra kötötték. Az olajipari papírok mellett drágult még a Humet, a Matáv és a Synergon kurzusa. A Humet esetében csupán spekulatív árfolyammozgásról lehetett beszélni.
A Matáv ára 19 forinttal emelkedett, amit elemzők a nemzetközi tőkepiacokon érezhető, a távközlési papírok iránti érdeklődés növekedésével magyaráztak. A gyengülő részvények között volt a tíz éve a BÉT parkettjét koptató Richter, a profitrealizálás miatt lassuló OTP és FHB, valamint a BorsodChem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.