Újabb bankbotrány

Árfolyamcsökkenéssel zártak tegnap a vezető európai tőzsdék, a piacok az amerikai parkettek beesésére reagáltak negatívan. Lefelé mozgott a tokiói börze mutatója is, miután a szigetország ipari termelése rosszabb lett a vártnál. Pesten a kereskedés vége előtt a BUX görbéje lefelé kunkorodott, s végül 23,47 pontot emelkedve zárt.

2004. 12. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap eróziós hangulat uralkodott a tőkepiacokon, a japán piac 225 vezető részvényét jegyző Nikkei index 0,72 százalékot csökkenve 10 899,25 ponton zárt, a Topix indikátor 0,44 százalékkal süllyedt. A tokiói befektetők az ipari termelésről megjelent adat miatt preferálták az eladói oldalt. Októberben a szigetország ipari termelése a várt 0,1 százalékos emelkedéssel szemben 1,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.
A jen erősödésének megakadályozása érdekében, a dollár drágítását előidézendő intézkedéseket foganatosítanak a közeljövőben a japán pénzügyi hatóságok, az intervenció már tegnap éreztette hatását. A Medley Global Advisors konzultációs cég szerint Tokió közbelép, ha a dollár 102 jen alá esik. Japán illetékesek azt közölték, hogy ha a dollár tovább gyengül a jenhez képest, akkor más országok megkérdezése nélkül is beavatkoznak a devizapiacon.
Európában igen hektikusan alakultak az árfolyamok napközben, ez alól egyedül a londoni mutató volt kivétel. A FTSE már a nyitás pillanatától kezdődően gyengült, záráskor 0,8 százalékkal állt előző szintje alatt. A City határozott gyengülésével szemben Párizsban és Frankfurtban több alkalommal megugrottak az indikátorok. A nap végére a pesszimista befektetők kerekedtek felül a piacon, mert a Wall Street eséssel nyitott.
Nem tetszett az amerikai piacnak, hogy a Conference Board novemberi fogyasztói bizalmi mutató értéke az októberi 92,9 pontról 90,5 pontra esett.
A felülvizsgált harmadik negyedéves amerikai GDP-adat a Conference Board értékével ellentétesen alakította volna az árfolyamokat, mivel az idei év harmadik negyedében 3,9 százalékos növekedést publikáltak. Az elemzők 3,7 százalékos növekedést vártak. A vállalati hírek közül említést érdemel azon Google-bejelentés, hogy megkezdi annak a 23,4 millió részvénynek a visszavásárlását, amelyet szabályellenesen bocsátott ki korábbi és jelenlegi munkavállalóinak. A piac meglepetéssel vette tudomásul, hogy a Bank of New York botrányba keveredett. A kilencedik legnagyobb amerikai bank 28 millió dollárt egyik dolgozójának a számlájára írt jóvá, ahelyett, hogy a valós helyre utalta volna.
Pesten a BUX a délelőtti emelkedését nem tudta megtartani, a magyar indikátor a kereskedés végén csupán 23,47 pont plusz maradt az indexben. A forgalom 12,4 milliárd forint lett, ebből 4,55 milliárdot a Molra adott megbízások tettek ki, míg az OTP-re 3,6 milliárd forintnyi üzlet született. Az olajipari és a banki részvények 0,5-0,5 százalékkal erősödtek. A Matáv 0,1 százalékkal javult, a Richter viszont 1,1 százalékkal gyengült. A kisforgalmú papírok sorából az Antenna Hungária 0,3 százalékot, a TVK és a Rába 1,6-1,6 százalékot javított árfolyamán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.