A Matáv tartja a piacot

Európában és a tengerentúlon emelkedés, míg az ázsiai parketteken gyengülés jelentkezett tegnap; a Nikkei-indexre a szigetország makrogazdasági mutatói hatottak negatívan. Londonban, Frankfurtban és Párizsban az árfolyammutatók határozott javulást jeleztek, a piacokat a Credit Suisse átszervezése segítette. A magyar parketten a BUX kurzusa 18,77 pontos emelkedéssel újabb történelmi csúcson zárt. Az index növekedésére jótékonyan hatott a Matáv drágulása. A távközlési papírok mellett a kis forgalmú papírok iránt volt nagy érdeklődés.

2004. 12. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott, de nem túl erős emelkedési hullám jellemezte tegnap az európai piacokat, a befektetőket főként a banki szektor érdekelte, az ázsiai tőkepiacokon viszont estek az árak. A tokiói Nikkei 225 index 108,33 pontos, azaz 0,99 százalékos veszteséggel, 10 873,63 ponton zárt, a Topix 0,86 százalékkal 1094,19 pontra süllyedt. A pesszimizmust az okozta, hogy több hónapos javuló makrogazdasági adatokat követve novemberben visszaesőben volt a japán gazdaság. A vezető makrogazdasági mutatók összetett értéke rosszabbodó körülményeket jelzett előre a következő három hónapra. A tegnap kiadott októberi mutató 20 pontra süllyedt a százas skálán a szeptemberi 33,3 pontról. Ötven pont alatt a mutató gyengülést jelez, s ez már a második hónap ebben a tartományban. A kiskereskedelmi összesítés szerint a japán háztartások októberi kiadásai átlagosan két-két százalékkal csökkentek – 297 106 jenre (2882 dollár) –, mind szeptemberhez képest, mind tavaly októberhez képest, változatlan áron. A japán hazai össztermék növekedése minimálisra lassult már a harmadik negyedben, erősítve az aggodalmakat, hogy a világkereslet lanyhulása tovább fékezheti az exportorientált japán gazdaság növekedését.
Az európai piacokon a Credit Suisse átszervezésének bejelentése generált javulást, így a német pénzügyi szektor részvényei közül a Deutsche Post, a HypoVereinsbank, valamint a biztosítói ágazat két papírja, a Münchener Rückversicherungs és az Allianz ára emelkedett. Londonban viszont a távközlési részvények szerepeltek jól.
Növekedéssel indult a kereskedés a tengerentúlon is, a Dow Jones és a Nasdaq árfolyama minimális emelkedést mutatott nyitáskor, később a hagyományos iparágakat tömörítő index (Dow) értéke csökkent, de a visszaesés nem volt maghatározó mérvű. A New York-i hangulatot a Johnson and Johnsonról (J&J) szóló hírek erősítették, míg a harmadik negyedéves, a mezőgazdasági szektoron kívüli termelékenységi adatok ellenkezőleg hatottak. A J&J közölte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a szintén amerikai Guidant felvásárlásáról, több mint 24 milliárd dollárért. A Guidant a nagyságra második legnagyobb beültethető szívritmusszabályozó- és defibrillátorgyártó. A tárgyalások döntő szakaszukban tartanak, de az ár vagy egyéb problémák miatt az ügylet még mindig meghiúsulhat. Ha létrejön, ez lesz a nagyságra harmadik felvásárlási ügylet az idén az Egyesült Államokban, a Bank One 58 milliárd dolláros és az AT&T Wireless 41 milliárd dolláros felvásárlása után. A Guidant a harmadik negyedben 925 millió dolláros forgalmat lebonyolított, adózott eredménye 154 millió dollár lett.
A Deák Ferenc utcában a BUX egész napos emelkedése végül 18,77 pontos növekedést indukált. A nehezen javuló indexet a Matáv-részvények húzták fel. A forgalom 9,4 milliárd forintra ugrott, amiből az OTP-re 3,035 milliárd forintot kötöttek. A befektetők a kereskedés végét követő makrogazdasági adatra vártak, de miután az értékek nem voltak annyira roszszak, mint amit a piac jósolt, a BUX kitörhetett napközbeni béklyójából. A távközlési papírok 1,3 százalékkal drágultak, az OTP 0,1 százalékkal gyengült, a Richter 0,4 százalékkal lett olcsóbb. A kis forgalmú részvények sorából a Synergon, a Rába, a Fotex és az Egis javult a legjobban. Elemzők rámutattak, hogy a befektetők a kis forgalmú részvények iránt érdeklődtek a leginkább.
A forint a bankközi devizapiacon a reggeli gyengülést követve visszaerősödött, tette ezt azért, mert a befektetők a makrogazdasági adatokat rosszabbra várták, mint ami valójában publikálásra került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.