Csak a Matáv drágult

Minimális emelkedést, majd erőteljes zuhanást mutattak a hét utolsó kereskedési napján az európai tőkepiacok. A tokiói Nikkei index 101,82 ponttal javult, mivel a befektetők továbbra is alulértékeltnek tartották a japán piacot. A tengerentúlon a munkaerő-piaci adatok és a tovább gyengülő dollár hatott a tőkepiacra. Pesten a BUX 51,38 pontot gyengülve zárt, a vezető részvények közül egyedül a Matáv ára drágult.

2004. 12. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott és erőteljes korrekció emelte meg tegnap a Nikkei 225 index árfolyamát, a spekulánsok alulértékeltnek tartották a japán részvényeket, azok közül is főként a technológiai papírokat. A 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 101,82 ponttal, azaz 0,93 százalékkal 11 074,89 pontra nőtt. Az első szekció összes részvényének Topix-mutatója 5,15 ponttal, azaz 0,47 százalékkal 1110,53 pontra javult.
A japán pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a harmadik negyedben (éves összevetésben) 14,4 százalékkal nőttek a vállalati tőkebefektetések, ami arra utal, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának harmadik negyedévi növekedése a vártnál is gyorsabb lesz, és a kormány emelni fogja a reálértékben 0,1 százalékban megadott, július és szeptember közötti időszakra vonatkozó prognózisát.
Mindeközben a szigetországban már a második autógyár jelentette be, hogy acélhiány miatt viszszafogja termelését. Ezúttal a Suzuki Motor jelezte, mégsem lesznek extra műszakok a hónapban, amit eredetileg azért terveztek, hogy az év utolsó hónapjában 13 ezerrel több gépkocsit állítsanak elő. A cég arra hivatkozott, hogy akadoznak az acéllemez-szállítások, miközben novemberben 17 százalékkal megugrott a kereslet a megújított Alto-, valamint a Swift-modellek iránt. A Nissan a múlt héten közölte, hogy több japán gyárában néhány napra leállítja a termelést.
A magyar piacon nem alakult ki határozott irány, a BUX nyitás után egyből bezuhant, majd napközben kétszer megpróbálta megfordítani trendjét, de a siker elmaradt. A hazai indikátor végül 51,38 pontot gyengülve zárt. A forgalom 17,026 milliárd forintra emelkedett, a vezető részvények sorából egyedül a Matáv tudott drágulni. A távközlési részvények 0,3 százalékkal emelkedtek. A vesztesek táborába tartozott a Mol és az OTP, a Richter kurzusa változatlan maradt. A kis forgalmú papírokat jegyző Topix kereken egy ponttal 1262,30 pontra emelkedett. Növekedéssel zárta a napot a BorsodChem, a Danubius és az Egis. A forint pár fillérrel erősödött tegnap a bankközi devizapiacon, az eurót délután 244,30/ 244,40 forinton jegyezték, 20 fillérrel gyengébben a 244,50/244,60 forintos csütörtöki árfolyamnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.