Korszakot nyit az UMTS?

A nyugat-európai megjelenést követően Magyarországon is megindulhat a harmadik generációs mobilszolgáltatás. Hozzáértők szerint ez új korszakot jelent majd a hazai mobiltelefóniában. Az UMTS-frekvenciákat megvásárló cégek már a következő évben új mobilkommunikációs lehetőségekkel jelennének meg a piacon, az üzleti és a civil szférában egyaránt. A szolgáltató cégek tizenöt évig használhatják majd a frekvenciasávokat. A hatóság négy frekvenciablokkot hirdetett meg.

2004. 12. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új korszak kezdődhet a magyar mobiltelefóniában a gyors és széles sávú adatátvitelt lehetővé tevő harmadik generációs technológia bevezetésével. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a napokban két frekvenciablokkot értékesített, egy-egy koncessziót a T-Mobile és a Pannon GSM vásárol meg. A társaságok tizenöt évig használhatják a frekvenciasávokat, előbb Budapest belvárosában, majd a hálózatot fokozatosan kiépítve – legkésőbb 2008-tól – országosan is megkezdik a szolgáltatást. A hatóság négy frekvenciablokkot hirdetett meg, hármat a jelenlevő szolgáltatóknak, egyet pedig azoknak a cégeknek, amelyek újólag lépnének a magyar piacra. A harmadik frekvenciablokk esetében – amit a Vodafone vásárolna meg – egyelőre nem hirdetett eredményt az NHH, a frekvenciahasználati díjban még nem sikerült megállapodni. A negyedik frekvenciasávot egyelőre nem értékesítik, az NHH szerint a jelentkező szolgáltatók nem tudtak megfelelő banki garanciát bemutatni a fizetendő koncessziós díj összegére. Ezért az új szolgáltatók számára legkorábban egy év múlva hirdetnek tendert.
A harmadik generációs UMTS- hálózat a globális együttműködés részeként kidolgozott egységes szabványoknak és frekvenciasávoknak köszönhetően multimédiás alkalmazásokat, kitűnő minőségű és széles sávú adatátvitelt biztosít majd. A szolgáltatók együttműködésével a GSM-nél is egységesebb és átjárhatóbb, világméretű vezeték nélküli multimédiás hálózat épülhet ki. A minőség az integrált GSM–UMTS rendszer fejlesztésének egyik legfontosabb szempontja. A T-Mobile UMTS kereskedelmi szolgáltatását 2005-ben abban az esetben kezdi meg, ha megfelelő lefedettség mellett a GSM-nél megismert minőség garantálható, emellett kellő számban és választékban rendelkezésre állnak az UMTS-készülékek – közölte a cég. A már üzemelő GSM-rendszerbe integrált UMTS révén az ügyfelek minden eddigi szolgáltatást elérhetnek. A T-Mobile a GPRS/MMS roaminghoz hasonlóan a kereskedelmi szolgáltatás bevezetésekor több külföldi hálózaton elérhetővé teszi előfizetőinek az UMTS-t.
Az új adatátviteli technológia minőségi változást jelent az üzleti és a civil mobilkommunikációban egyaránt. A kiváló beszédminőség mellett az üzenet jellegű szolgáltatások elterjedésében, a széles sávú internet-hozzáférésben, a multimédiás megoldások terén és az élő videoátvitel, videoközvetítés esetében egyaránt nagyságrendi változást hozhat az UMTS. A harmadik generációs szolgáltatások között megjelenik és hosszabb távon elterjedhet a videotelefonálás. Vállalati ügyfelek számára ez a szolgáltatás biztosíthatja a költségtakarékos, mégis teljes értékű videokonferenciák gyors és egyszerű megszervezését.
A széles sávú, vezeték nélküli adattovábbítást lehetővé tevő mobiltávközlésnek a Pannon GSM is nagy jövőt jósol. A vállalat az elnyert frekvenciablokkal együtt lehetőséget kap arra, hogy az 1800-as frekvencián is szolgáltatást biztosítson. A harmadik generációs mobil bevezetésekor a felhasználók bármikor és bárhol csatlakozhatnak majd munkahelyi e-mail és internetrendszerükhöz. A rendszer alkalmas arra, hogy utazás közben – például vasúton – is hatékonyan intézhessék ügyeiket. A Pannon GSM szintén 2005-ben jelenik meg a kereskedelmi forgalomban a harmadik generációs mobillal; a cég szerint a piaci igényekhez mérten bővül a szolgáltatási kör.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.