Újabb BUX-csúcs

2004. 12. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes korrekciós hatás érvényesült a tegnapi tokiói kereskedés során, a Nikkei 225 indexet a szerdai Wall Street-i javulás segítette, de az elemzők szerint a japán tőzsdemutató növekedéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy a piac alulértékeltté vált. A technológiai papírok, bármilyen hihetetlen, növekedéssel zártak, tették ezt annak ellenére, hogy a Semiconductor Equipment and Materials International szakmai szervezet azt közölte: a vártaknál kisebb növekedés várható félvezetők gyártásához és ellenőrzéséhez szükséges berendezések értékesítésében. A Nikkei 225 index 188,82 pontot emelkedve zárt, hasonlóan 1,66 százalékkal nőtt a Topix indikátor értéke is. A technológiai részvények közül a Sony és a Sharp ára drágult jelentősen, de a banki papírok is jól szerepeltek.
Európában az optimista nyitást határozott lassulás követte, a befektetők napközben el-elbizonytalanodtak, így a FTSE és a DAX, valamint a CAC index értékeinek növekedése szakadozott volt. A spekulánsok nem tudták eldönteni, hogy a szerdai amerikai ralit követve még van-e mód újabb kiugró teljesítményre a tengerentúlon, de befolyásoló tényező volt az Európai Központi Bank semleges kamatdöntése is. Az uniós jegybank a tegnapi kamatdöntésével változatlanul két százalékon hagyta irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.
New Yorkban a kereskedés elején még nem látszódott, hogy a növekedés tovább folytatódhat-e, a Nasdaq és a Dow Jones árfolyama egymással ellentétesen nyitott, majd a két indikátor egymással párhuzamosan erősödött. Elemzők a nap elején jelezték, hogy a javuló trend várhatóan nem fog megfordulni, a crude nyersolaj januári határidejű ára 94 centtel hordónként 44,55 dollárra csökkent.
Pesten reggel 14 368,54 pontig ugrott a BUX, majd megfordult az iránya, zárás előtt fél órával emelkedni kezdett, ennek eredményeként a magyar index záráskor 48,07 ponttal erősödött, és történelmi csúcsán, 14 365,98 ponton lépett a partvonalon túlra. A kis forgalmú papírok mutatója, a BUMIX 4,89 pontot erősödött. A forgalmi mutató 13 milliárd forintra nőtt; a vezető részvények árfolyama változatosan alakult, az OTP egy százalékot, a Matáv 1,1 százalékot drágult. Gyengülőben volt viszont a Mol és a Richter, valamint az Egis. A kiskapitalizációjú részvények közül az FHB, a BorsodChem és a Fotex ára nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.