„Ezt az ügyet valaki leállította…”

Valaki leállította azt a vizsgálatot, amely a Zwack Unikum Rt. milliárdos nagyságrendű köztartozásának valószínűségét rögzítette – derül ki Arnold Mihálynak, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) korábbi vezetőjének Draskovics Tibor pénzügyminiszterhez írt leveléből. A tavaly ősszel postázott levél büntetőeljárás kezdeményezését javasolja.

Munkatársunktól
2005. 02. 23. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszterhez címzett levélen túl lapunk birtokába került az a VPOP-jelentés is, amely megállapítja: a Zwack Unicum Rt. bizonyos termékeit olyan kategóriába kell sorolni, ahol a jelenleginél lényegesen magasabb lenne a fizetendő fogyasztási adó. A Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézetének állásfoglalása, amelyet az intézet a Zwack Unikum Rt. ellenőrzésére vonatkozóan végzett el, leszögezi: a bevizsgált termékek gyümölcsbortartalmú készítmények, a 22.05-ös vámtarifaszám alatt nevesített vermut készítménynek nem felelnek meg, mivel alapanyaguk nem friss szőlőből készült bor.
Megállapítható, hogy a konkrét esetekben a hozzáadott anyag (finomszesz) olyan mértékben megváltoztatja az áruk jellegét, hogy az eltér a vámtarifaszám szövegében meghatározott áru jellegétől – hangsúlyozza az Arnold Mihály akkori országos parancsnoknak címzett jelentés, amely szerint a kérdéses termékek esetében kizárólag a 22.08-as (azaz a magasabb jövedékiadó-kötelezettségű) tarifaszám alkalmazása jöhet szóba.
Külön figyelmet érdemel a jelentés dátuma: Pálla József, a vegyvizsgáló intézet parancsnoka 2003. március 18-án, néhány nappal Arnold Mihály távozása előtt írta meg a vizsgálat eredményét.
*
Noha a milliárdos köztartozást valószínűsítő levél kelte óta majdnem két év telt el, az abban leírtak mégsem merültek teljesen feledésbe: Arnold Mihály – aki miután távozott a VPOP éléről, 2004 végéig Draskovics Tibor hivatalos tanácsadójaként dolgozott tovább – tavaly szeptember 29-én újra elővette az ügyet, és egy összefoglaló levélben érdekes összefüggésekre hívta fel a pénzügyminiszter figyelmét. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban Arnold hangsúlyozza: a VPOP márciusi jelentése a laboratóriumi vizsgálat alapján milliárdos nagyságrendű köztartozás valószínűségét rögzítette, ám ez a jelentés csak 2004 augusztusában került elő. – Ezt az ügyet 2003 áprilisában valaki leállította – írja a pénzügyminiszterhez eljuttatott levél, amely hangsúlyozza: a jelentés, mely március 28-án kelt, eredeti példányán nincs VPOP-iktatószám, vagyis nem iktatták a VPOP parancsnokánál. – Javaslom, hogy a pénzügyigazgatás vezetőjeként szíveskedjen büntetőeljárást kezdeményezni ismeretlen tettes ellen – szól a levél, amely „hivatali visszaélés törvényi tényállását” vélelmezi.
Annak ellenére, hogy Arnold a jelentésében a vegyvizsgáló intézet értékelésére, szakértői tanácskozásra és VPOP-utasításokra hivatkozik, az ügyben azóta sem történt feljelentés. Horváczy Emese, az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodájának szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: a rendőrség nem folytat nyomozást a Zwack Unicum Rt., illetve a cég tisztségviselői ellen, ilyen tartalmú feljelentést az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodája nem kapott. Hasonló tartalmú tájékoztatást adott a Magyar Nemzetnek Kormos Endre, a BRFK szóvivője is, aki elmondta: nem nyomoznak az ügyben, a fővárosi rendőrséghez nem érkezett büntetőfeljelentés a cég vagy annak alkalmazottjai ellen. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szintén közölte: nem folytatnak vizsgálatot az ügyben.

Biztonsági intézkedések. Minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket hozott Draskovics Tibor a pénzügyminisztériumi információk kiszivárgásának megakadályozására – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, Draskovics belső utasítása szerint a tárca munkatársai semmilyen adatot nem másolhatnak lemezre vagy egyéb elektronikus adathordozóra, a minisztériumi számítógépekről leszerelték a kislemezmeghajtókat, a köztisztviselők táskáját és ruházatát pedig távozáskor ellenőrizhetik. Információink szerint a február elejétől érvényes biztonsági intézkedések nemcsak tartalmuk miatt keltettek felháborodást a dolgozók körében, hanem azért is, mert a tiltások nem vonatkoznak a pénzügyminiszter személyes tanácsadóira.



Salátatörvény a Zwack Unicumért. A Zwack Unicum Rt. gazdasági érdekeit is védte az a 2003-ban elfogadott törvény, amelyet László Csaba akkori pénzügyminiszter nyújtott be az Országgyűlésnek. A salátatörvény néven ismert szabályozás értelmében egyes cégek – amelyek korábbra visszanyúló ügyeik miatt vitában állnak a VPOP-val – visszamenőleges hatállyal mentesültek a téves vámtarifa-besorolásból eredő jövedékiadó-hátralék befizetése alól. A törvény szerint „az adóraktár engedélyes, az adómentes felhasználó terhére a kötelező érvényű vámtarifa-besorolással vagy annak megváltoztatásával összefüggő adókötelezettség, illetve jogkövetkezmény a vámtarifa-besorolás kötelezővé válásának napját megelőző időszakra nem állapítható meg”. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.