időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Rejtélyes debreceni boncolás

Dombi Margit
2005.04.27. 23:00

A Debreceni Egyetem feljelentése alapján tegnap elrendelték a nyomozást az anatómiai intézetben történt éjszakai boncolások, illetve a szervek illegális kicsempészése miatt. A rendőrség megindította a hivatalos vizsgálatot emberi testrészek tiltott felhasználásának megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen.
Miként megírtuk: a norvég televízió rejtett kamerás felvételei alapján kiderült, hogy az anatómiavizsgáktól félő skandináv diákok éjszakánként többéves hullákat boncoltak, sőt a szerveket ki is vitték a boncteremből. Ehhez az azóta elbocsátott boncmester adott segítséget hallgatónként kétezer forintnak megfelelő valutáért. A nemzetközi botrány miatt felfüggesztették hivatalából Antal Miklós professzort, az intézet vezetőjét.
A norvég Nettavisen című internetes újságban Hans Kristian Bakke, a norvég orvosi kamara elnöke úgy nyilatkozott: a skandináv országban az egyetemeken éjszaka akár oktató jelenléte nélkül is boncolnak a hallgatók. Azonban a testrészek kiviteléről ott és itt is azt tartják, hogy nem megengedett. Ansgar Gabrielsen egészségügyi miniszter véleménye szerint ami történt, etikátlan és erkölcstelen, de Magyarországon is törvénybe ütköző cselekedet. Ezzel együtt szerinte szélsőséges esetről van szó, ami miatt nem lenne szerencsés kétségbe vonni egy egész ország oktatási hatóságainak hitelét. Ugyanakkor felveti, hogy a Norvégiába visszatérő egészségügyi személyzetet esetleg meg kellene vizsgálni.
Hivatalosan meg nem erősített információink szerint megjelentek a norvég sajtóban olyan kijelentések is, hogy az országban meg kellene tiltani minden Magyarországon végzett orvos praktizálását. Magát megnevezni nem kívánó egészségügyi szakértőnk szerint egy ilyen lépés jobban büntetné a nemzetközi hírű magyar orvosképzést, mint amennyit az ügy megérdemel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.