Kirántott hús

Tizenöt–húsz éve jószerivel ismeretlenek voltak a mára rendszeressé vált baromfibetegségek. Miközben néhány túltenyésztett csirkefajta uralja a világ piacait, hazánkban a genetikai sokszínűséget mutató, kiváló élvezeti értékű őshonos állatok rezervátumba szorultak, s a fenntartás forrását elzárja az állam. Eközben a hazai forgalom egy-két százalékát kitevő szabad tartású baromfit Franciaországból importáljuk.

Balavány György
2005. 11. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élő múzeumként, műemlékként is szolgál a Gödöllő melletti baromfigénbank, de az intézmény rendeltetése ezen jóval túlmutat: az itt folyó munka biztosítja, hogy fennmaradjanak az őshonos magyar baromfifajták. A bemutatott genotípusok a tenyésztés biológiai alapját adhatják: tartanak itt fehér, sárga, kendermagos, fogolyszínű tyúkot, erdélyi kopasz vagy csóré nyakú tyúkot, parlagi gyöngytyúkot, fodros tollú magyar ludat, réz- és bronzpulykát. Látogatásunkkor nem nézhettük meg az egyébként szabadon tartott állatokat, a baromfivészről szóló hírek miatt elzárták őket.
A világ tenyészbaromfi-ellátása nagymértékben koncentrálódott és globalizálódott; néhány óriáscég tartja kezében a baromfi-nemesítést, s mindössze három-négy tyúkfajta leszármazottait tenyésztik intenzíven (zárt tartásban), különválasztva a hús- és a tojástermelésre alkalmas szárnyasokat. Az így nemesített és forgalmazott fajták mindössze néhány ezreléket jelentenek a faj óriási genetikai változatosságához képest; viszont az őshonosok száma rohamosan csökken. A cél a lehető a legnagyobb tömegű hús, illetve tojás előállítása – a nemesítés magas költségei csak nagyarányú termeléssel ellensúlyozhatók.
A genetikai állomány szűkülése óriási veszélyeket rejt; globális járvány esetén a tenyészanyag-utánpótlás is veszélybe kerülhet. A tavalyelőtti holland baromfivész egy-két szülőpár-állomány viszonylag elszigetelt betegségét jelentette, de a „végtermék szintjén” – ahogy Hidas András, a gödöllői Kisállat-tenyésztési és -takarmányozási Kutatóintézet igazgatója fogalmaz – olyan kiesést jelentett a kór okozta pusztulás, hogy a piaci vákuumot megérezte az egész kontinens (az eset kissé fellendítette a magyar húscsirkeágazatot, egy ideig mi is exportálhattunk Hollandiába).
Az intenzív, iparszerű tartásban igyekeznek a környezettől függetleníteni az állatokat. Így viszont a szárnyasok különlegesen érzékenyekké válnak, nehezen bírják például a hőingadozást, állandó klímát kell biztosítani számukra. A húshibridek roszszul viselik a hideg- és melegfrontot, és belepusztulhatnak, ha megáznak az esőben. Régebben a nemesítés célja csupán az volt, hogy az állat találja meg magának az élelmet a tanya körül, legyen ellenálló a betegségekkel szemben, és viszonylag jó termelőképességet mutasson. Az így kialakult genotípusok jó túlélőnek bizonyultak a pusztai szabad tartásban, fürgeségük folytán gyakran még a ragadozók támadásait is megúszhatták.
– Amikor extenzív körülmények között, vagyis szabadon együtt tartottuk az őshonos réz- és bronzpulykát, valamint a túltenyésztett húspulykát, az utóbbi napok alatt elpusztult. Meg sem találta a takarmányát – emlékszik vissza Hidas András.
Az intenzív tartású csirke ízületei gyakran sötétek, fekete erek szövik át őket. Ennek vázfejlődési probléma az oka; az állat combja könnyen bevérzik, kificamodik. A tenyészcsirkék nemesítésénél a szelekció célja csupán az volt, hogy a mell és a comb nagy legyen, a csontos váz viszont nem követte ezeket a változásokat.
Extenzív tartásban lassabban fejlődnek az állatok, s nagyobb a helyigényük is. (Húshibridből viszont húsz kilót lehet tartani egyetlen négyzetméteren.) Mivel többet mozognak, az elfogyasztott takarmány egy részét „lejárják”, ráadásul a zsigereik fejlettebbek, erősebbek, s nagyobb lesz a szívük és tüdejük – tehát a kevésbé értékes részeik – aránya. A szabad tartásban nevelt baromfi drágább, a magyar fogyasztó pedig nagyon árérzékeny. Ráadásul az őshonos szárnyas sokak számára kevéssé kívánatos, hiszen „áramvonalasabb”, a melle nem olyan telt, a combja nem olyan erős, nincs rajta annyi hús, mint a bolti csirkén, húsának színe pedig sötétebb. Mindezek ellenére az őshonos fajták élvezeti értéke jóval magasabb, mint az intenzíven tartott állatoké; s mert alacsonyabb a húsuk víztartalma, sütésnél nem ugrik össze. Hidas András szerint „vadasabb jellegű” az ilyen hús, inkább fácánra, mint csirkére emlékeztet. S bár erre vonatkozóan még nincsenek mérvadó kutatási eredmények, valószínű, hogy a szabad tartásban nevelt baromfi húsa egészségesebb is, magasabb a beltartalmi értéke, hiszen jóval kevesebb benne a víz és több a fehérje.
– Magyarországon az Újházy-tyúklevest az éttermek többségében letojt, csontos tojóhibridből készítik, és alig van benne hús. A rántani való csirkét viszont egyre több étteremben filézik, különben nem sül át rendesen a comb, olyan sok hús van rajta – mondja Hidas.
Az előnyök ellenére a magyar őshonos fajták – jelen állapotukban legalábbis – alkalmatlanok az ipari méretű tenyésztésre, mert az így nevelt példányok különböző méretűek, s a gépi feldolgozásnál alapkövetelmény a homogenitás: a vágó, tolltisztító, daraboló gépek egyenméretre vannak beállítva. Az eltérő nagyságú egyedeket rossz helyen vágná el a gép, esetleg nem szedné le teljesen a tollat, vagy „megverné” a bőrt, ami véraláfutást okoz. A kézi munka bevonása viszont költségnövekedést eredményezne. Hidas András szerint az őshonosokból két-három év alatt homogén testsúlyú tenyészállományt lehetne kialakítani, ehhez a munkához is megfelelő az intézet infrastruktúrája.
Az őshonosok rezisztenciát mutatnak egyes fertőző baromfibetegségekkel szemben, de még nem lehet tudni, mennyire igaz ez a madárinfluenzára. A tenyésztő cégek és az akadémiai intézmények szerte a világon óriási pénzeket költenek a speciális fertőzésekkel szembeni rezisztencia kialakítására és az általános ellenálló képességre, a stressztűrő készség fokozására is keresnek génváltozatokat. A baromfibetegségek elleni küzdelem csak Amerikában évente tizenötmilliárd dollárba kerül. A fejlődő országokban, amelyeket manapság árasztanak el húshibridekkel, példamutató az őshonos állatok megőrzésére irányuló törekvés. Vietnam és Kína is elkezdte a maga génmegőrzési programjait – Magyarország nem.
– A génmegőrzés lehetőségének utolsó óráit éljük. Ha nem lesz megfelelő támogatás, rövidesen be kell fejeznünk a tevékenységünket, el kell adnunk az állatokat – panaszolja Hidas András. – A génbank fenntartásának éves költsége harmincöt–negyvenöt millió forint; tavaly harminc százalékkal csökkentették az intézet támogatásának öszszegét, miközben a génmegőrzési támogatások gyakorlatilag megszűntek. Pillanatnyilag az egyedüli pozitív fejlemény a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal kötött ötéves együttműködési megállapodás. Ez ugyan csekély mértékben enyhíti a gondokat, de legalább jelzi az állami szándékot e fajták fenntartására. Azonban a jövő évi költségvetés várhatóan további húsz százalékkal csökkenti a mezőgazdasági kutatóintézetek állami támogatását. Az agrár-környezetgazdálkodási programból az őshonos fajtáknak csak az ökológiai feltételek melletti tartására jut némi kompenzációs támogatás, a fenntartó tenyésztésre egyáltalán nem – annak ellenére, hogy e fajtákat tavaly az Országgyűlés nemzeti kincsnek nyilvánította.
A szabad tartásban nevelt baromfi hazánkban mindössze a forgalom másfél-két százalékát teszi ki, hiszen a magas tartási költségek miatt ennek az ára kétszer annyi, mint a „gyári” szárnyasokból előállított termékeké. A magyar boltokban kapható ökotartású csirke ráadásul Franciaországban őshonos. Bárány László, a Magyar Szabad Tartásos Baromfitermelők Szövetségének elnöke szerint ennek oka az, hogy a franciák már évtizedekkel ezelőtt nekiláttak őshonos fajtáik piaci célú nemesítésének, s mára ott tartanak, hogy ezek – szép sárga bőrük és telt húsuk miatt – külsőre is vonzóak a vásárlók számára, ugyanakkor homogén méretük lehetővé teszi a gépi feldolgozást. Az exportcsirke környezetgazdasági értéke vitathatatlan, hiszen a takarmányozás során semmiféle antibiotikumot, növekedésgyorsítót, állati fehérjét nem kap.
Minden ellenkező várakozással ellentétben a madárinfluenzától leginkább féltett, szabadon tartott állatok iránti kereslet nem csökkent, sőt tizenöt–húsz százalékkal emelkedett, mióta szárnyra keltek a baromfivészről szóló hírek. Ennek oka Bárány szerint az, hogy a csirkekedvelők inkább bíznak a garantáltan ellenőrzött minőségű húsban, mint a baromfigyári termékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.