Váradtól Genfig

K ö n y v e s h á z

T. Németh László
2005. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincsen nekönk több hazánk ennél, ha ezt is elveszítjök, nem ad senki országot nekünk.” Az ország sorsáért való aggodalmat kifejező gondolat Nyáry Pál fejedelmi tanácsos 1606-ban Bocskai Istvánhoz írt levelében olvasható. A XVII. század első Habsburg-ellenes felkelését szervező Bocskai István 1604 őszén szövetséget kötött a hajdúkkal, majd a kassai rendi gyűlést követően, a következő év februárjában a nyárádszeredai országgyűlés fejedelemmé választotta. E két utóbbi esemény bizonyította, hogy Bocskait a királyi Magyarország és Erdély is elfogadta vezetőjének.
A Bocskai-évfordulóhoz kapcsolódóan országszerte megemlékezéseket, konferenciákat tartanak, és nemrég jelent meg a Nyáry Pál írásából idézett gondolatot címében viselő tanulmánykötet is. A szerzők között debreceni történészek és levéltárosok mellett erdélyi és felvidéki kutatók is találhatók. A tanulmányok témái is e három földrajzi területhez kapcsolhatók: a felkelés 1604. évi bihari kibontakozásához, az erdélyi politikai eseményekhez és a felvidéki városok nemességének szerepéhez.
Az ifj. Barta János és Papp Klára szerkesztésében megjelent kötetből az európai háttér megismerése után képet kapunk Bocskai hajdú- és székelypolitikájáról, a városokhoz és az egyházakhoz fűződő kapcsolatáról és az utókor Bocskai-hagyományáról. A kötet szerzőinek megállapításai szerint „Bocskai személyesen is szerette és sokra becsülte a hajdúkat”, illetve „Bocskai és a székely magyarság nehéz, göröngyös utat bejárva egymásra talált és gyümölcsözően együttműködött”. A hajdúkról és a székelyekről politikai végrendeletében is egyaránt szólt a fejedelem.
Bocskai a jól erődített Kassát választotta fejedelmi központjának. A fejdelem és a felső-magyarországi város között kölcsönös kapcsolat alakult ki, hiszen Bocskai adományokkal, megrendelésekkel mindig igyekezett Kassa kedvében járni, a város pedig kölcsönökkel segítette Bocskait. Kassa mellett a fejedelem másik központja Bihar megye és Debrecen volt, de jelentős szereppel bírtak az erdélyi hiteles helyek és a fejedelem szülővárosa, Kolozsvár is.
A Bocskai-felkelés történetéhez kapcsolódó tanulmányok szerzői szerteágazóan, új kutatási eredményeket ismertetve tárják elénk a XVI–XVII. század fordulójának magyarországi történelmét. Bár – amint a kötet szerkesztői is említik – Bocskai István személyét kevésbé ismerik és tisztelik, mint akár II. Rákóczi Ferencet vagy Kossuth Lajost, mégis ő a XVII. századi Habsburg-ellenes küzdelmek elindítója és egyik legjelentősebb alakja. A fejedelem személyének jelentőségét jól illusztrálja, hogy a genfi reformáció emlékművén, a tízalakos szoborcsoporton Kálvin, Béza, Cromwell és a reformáció további nagy alakjai között helyet kapott Bocskai István is.
(„Nincsen nekönk több hazánk ennél…” Tanulmányok a Bocskai-felkelés történetéhez. Szerk.: ifj. Barta János és Papp Klára. Lucidus Kiadó, Budapest, 2004. Ára: 3200 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.