Demszky nem bírja abbahagyni

Demszky Gábor tegnap hivatalosan is bejelentette: ötödszörre is megméreti magát a főpolgármesteri székért zajló küzdelemben, mert – mint fogalmazott – nem tudja, nem akarja abbahagyni munkáját. Az MSZP nem tartja barátságosnak az SZDSZ bejelentését, s egy javaslatcsomag elfogadásától teszi függővé a 16 éve regnáló politikus támogatását.

2006. 05. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találgatásokkal szemben az SZDSZ egyetlen percig sem gondolkodott más jelöltben – vélekedett Kuncze Gábor. Ismeretes, tavaly a sajtó arról írt, hogy az SZDSZ vezetése más jelöltben gondolkozik Demszky sorozatos botrányai miatt. Jelöltként felmerült Kóka János neve is. Tegnap az SZDSZ elnöke kifejtette: biztosak abban, hogy a szocialista szavazók jelentős része is támogatná Demszkyt. A szabad demokraták mindig a fővárosban érték el a választásokon a legjobb eredményt, az idén növelni tudták szavazataikat 1998-hoz és 2002-höz képest.
*
A fővárosi SZDSZ-es siker Kuncze Gábor szerint annak köszönhető, hogy a budapestiek elégedettek a város fejlődésével, Demszky Gábor teljesítményével. A főpolgármester úgy fogalmazott: „Ezt a munkát én szeretem, nem tudom, és nem akarom most abbahagyni. A főpolgármesteri munkánál semmi nem érdekel jobban.”
A 16 éve regnáló főpolgármester kifejtette: mérget vesz arra, hogy a városnak a mostanival azonos politikai színezetű vezetése lesz az őszi önkormányzati választás után is. Demszky Gábor reményét fejezte ki, hogy a Gyurcsány Ferenccel kötött, fejlesztéseket tartalmazó úgynevezett Budapest-szerződés bekerül a kormányprogramba. Ígéreteket is megfogalmazott: a következő ciklusban az uniós források révén szerinte több pénz jut parképítésre, városrehabilitációra, települési értékvédelemre, környezetvédelemre. A politikus, ha megnyeri a választást, egy fiatal szakembergárdával kezdené meg a munkát a városházán. Kérdésünkre közölte: parlamenti mandátumáról még a választás napján lemond, ha őt választják meg főpolgármesternek.
Az MSZP-t nem érte váratlanul Demszky és Kuncze bejelentése, ugyanakkor nem tekintik azt túlságosan barátságosnak. Ha valóban közös jelöltet szeretne az SZDSZ, akkor arról előzetesen kellett volna egyeztetnie a szocialistákkal – mondta Molnár Gyula. Az MSZP budapesti elnöke kijelentette: pártja szeretné együttműködési készségét bizonyítani, ezért a napokban egy javaslatcsomagot nyújt át az SZDSZ-nek. A csomag tartalmával kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Ha ezek a javaslatok elfogadhatók az SZDSZ számára, akkor támogatják Demszky Gábort, ha nem, az MSZP kész önállóan megméretni magát a választáson – tette hozzá. Már korábban is megírtuk, hogy az MSZP várhatóan akkor támogathatja Demszkyt, ha a főpolgármester-helyettesi rendszert átalakítják, s a legerősebb gazdasági-pénzügyi posztnak MSZP-s vezetője lesz. A kormányzati pozíciók esetében is eggyel kevesebb tárcával kell beérniük a szabad demokratáknak Demszky támogatásáért cserébe.



Botránykronológia
– Tavaly a budapesti városháza közlekedési ügyosztályának alosztálya előre és írásban kötötte ki a nagy nyári útfelújításokat végző cégeknek, hogyan s mely PR-cégekkel kössenek szerződéseket. A mintegy ötvenmillió forintos kommunikációs feladatokat elnyerő társaságokból több is az SZDSZ-hez köthető.
– A 4-es metró kommunikációs pályázatának nyertese pedig az a Sawyer Miller Group lett, amelynek vezetője Bruck Gábor, a főpolgármester korábbi tanácsadója, s itt dolgozott Nyári Krisztián is, aki Demszky Gábor jelenlegi kommunikációs igazgatója.
– A kulturált ebtartásért programra elkülönített 200 millió forintból tavaly 83,9 milliót fordítottak a közpénzekből a program népszerűsítésére. A fővárosi lakosoknak valóban sok bosszúságot okozó, kulturálatlan ebtartás megváltoztatása céljából az SZDSZ előző kampányában segédkező Geszti Péter és Fatér Barna érdekeltségébe tartozó Arc Művészeti Szolgáltató Kft., valamint a McCann Erickson indíthatott kommunikációs offenzívát egy közbeszerzés nélküli pályázat nyerteseiként.
– A több tíz milliárd forintos csepeli központi szennyvíztisztító építésének PR-feladatait a Café PR nevű, a szocialistákhoz köthető cég végezheti el.
– Két évvel ezelőtt Demszky Gábor horvátországi botrányaitól volt hangos a sajtó. A főpolgármester két ingatlant is vásárolt Isztrián. Az önkormányzati tulajdonú Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-től egy Opel Fronterát vett bérbe, amit horvátországi nyaralójához szállítottak, majd a Főkefétől havi 4500 forintért bérelt luxusterepjárót, egy Volkswagen Touareget.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.