Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja a BRFK bűnügyi osztálya az óbudai Zöldkapu vendéglő üzletvezetőjét, T. Zsoltot. A férfi egy két évvel ezelőtti ételmérgezéses eset miatt tehető felelőssé – tájékoztatta lapunkat Fülöp Valter alezredes, a BRFK főosztályvezető-helyettese. Hozzátette: az ügyet a napokban zárták le, s az aktákat vádemelési javaslattal elküldték a IX. kerületi ügyészségre.
P. György családjával törzshelyén, az óbudai Zöldkapu vendéglőben fogyasztotta el ünnepi ebédjét 2004. február 28-án. A jogász és felesége sült csülköt rendelt, amely azonban az asszonynak nem ízlett, így csak keveset evett belőle. A későbbi áldozat viszont elfogyasztotta az ételt. Már este mindketten roszszul lettek, de csupán gyomorrontásra gyanakodtak. Másnap reggel P. György állapota nem javult, ezért egyik orvos ismerősük a lakásukra sietett. A doktor a vizsgálat után mentőt hívott, s a beteget a Szent László Kórházba szállították. P. György másnap többek között keringési és légzési elégtelenség miatt meghalt. A boncoláskor a holttestben idegrendszert károsító baktériumot találtak.
Az ügyben államigazgatási eljárás indult, illetve az ÁNTSZ kezdett vizsgálódni az érintett vendéglőben – fejtette ki Fülöp Valter. Több szakértőt kirendelt a rendőrség, s meghallgatták az étterem konyhájának dolgozóit. Kiderült: a hús szavatossága lejárt, s nem megfelelő hőmérsékleten sütötték meg. A hibákért nem a dolgozók, hanem a munkáltató – jelen esetben az üzletvezető – tartozik felelősséggel – tette hozzá az alezredes.
Otromba módon viselkedett a román államfő Budapesten