időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A távozó Fox elnök beavatkozott

Sobieski Tamás
2006.08.16. 23:00

Mexikóban újabb szakasz kezdődött a júliusi elnökválasztást követő tiltakozási hullámban. Az egyik mérvadó fővárosi lap szerint eddig soha nem látott rendőri és katonai készültséget rendeltek el a mexikói képviselőház körül Vicente Fox távozó elnök utasítására. Hétfőn a rendőrség védőöltözetet viselő tagjai ütlegekkel és könnygázgránátokkal távolították el az ellenzéki képviselőket és szenátorokat a képviselőház bejárata elől. Európai idő szerint kedd éjszaka a fővárosi és a szövetségi állam rendőrsége és az elnöki vezérkar egységei biztonsági kordont vontak a képviselőház elé. A júliusi választásokon vesztes PRD azért döntött a változatos tiltakozási formák mellett, mert szerintük csalásokkal nyert Felipe Calderón, az Amerika-párti PAN jelöltje. A két fél álláspontja szögesen eltér egymástól: a mindössze 0,58 századponttal alulmaradt López Obrador azt követeli, hogy számoljanak újra minden egyes szavazatot, Felipe Calderón viszont erre nem hajlandó.
López Obrador még a hét végén közölte: ha szeptember 6-án a választási bíróság mégis elnöknek meri nyilvánítani Felipe Calderónt, minden rendelkezésére álló eszközzel meg fogja akadályozni decemberi beiktatását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.