időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Castro életben van

Sobieski Tamás
2006.08.13. 23:00

Műtétjének két héttel ezelőtti bejelentése óta először mutatkozott a nyilvánosság előtt Fidel Castro, Kuba vezetője, aki éppen tegnap ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A kommunista vezér betegágyához várta legfőbb szövetségesét, Hugo Chávez venezuelai elnököt is.

Fidel Castro születésnapján a Juventud Rebelde című kommunista ifjúsági lapon és annak honlapján keresztül intézett üzenetet, eloszlatva azokat a találgatásokat, amelyek szerint már nem is él, csak halálát nem akarják bejelenteni. A sziget ura hirtelen műtétje miatt július 31-én átmenetileg a kollektív bizottságnak adta át a hatalmat. A lap fényképet is közölt róla betegszobájában, amint piros-fehér melegítőben üldögél. Castro üzenetének lényege: ereje ugyan meggyengült, de biztosan tartja a kezében a hatalmat, és mindenről folyamatosan tájékoztatják. „Örök dicsőséget kívánt harcostársainak, hogy ellenálljanak a birodalomnak, és le is győzzék” – írta az újság.
Születésnapján szűk családi és baráti körben ünnepel a diktátor: öccsével, öt fiával és édesanyjukkal. Két külföldi vendéget várnak még: legfőbb szövetségesét és barátját, a venezuelai elnököt, Hugo Chávezt, illetve talán még „Gabót”, azaz a kolumbiai Nobel-díjas írót, Gabriel García Márquezt.
Castro felépülése valóban hónapokig tarthat, ezt ő maga ismerte el születésnapi üzenetében, és valóban csak decemberben térhet viszsza a hatalomba. Az is tény, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha nem romlik egészségi állapota.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.