időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Újabb fővárosi tendert nyert a Siemens

Pál Gábor
2006.08.09. 23:00

Ismét a Siemens nyert el a BKV-tól egy óriástendert: most a 4-es metró áramellátó rendszerének kiépítésére, ráadásul nem a német cég adta be a legjobb árajánlatot. A Siemens-Combino villamosoknál többek között a felső vezeték okozott problémákat. A fővárosi Fidesz szerint feltűnő, hogy rendre ugyanaz a cég nyer olyan indokok alapján, amiket az ellenzék – mivel kirekesztik a tenderbizottságokból – nem ismerhet meg.

Mintegy 30 milliárd forintért, 108,85 millió euróért építheti ki a metró áramellátását a Siemens M4 Budapest konzorcium úgy, hogy a legolcsóbb ajánlatot nem a német cégcsoport adta be. A közlekedési társaság által kiírt tárgyalásos eljárás a 4-es metróvonal Etele tér–Baross tér közötti 7,4 kilométer hosszú I. szakaszának teljes áramellátására, üzemvitelt irányító és felügyelő, valamint a 15 szerelvény közlekedéséhez szükséges automatikus vonatvezérlési és biztosítóberendezésének kiépítésére vonatkozik. Ezenkívül a vonatfelügyeletet ellátó irányítóközpontok, telefonközpontok, optikai adatátviteli, tűzjelző és energiaellátó hálózat létrehozása is feladata lesz a nyertes társaságnak. A tenderre alacsonyabb, 107,035 millió eurós árajánlatot adott be az M-Four-U konzorcium, ám ez a cégcsoport második lett.
Ismert, a nagykörúti Combino típusú „óriáshernyó” villamosokat is a Siemens gyártotta, amelyek forgalomba állításánál derült ki, hogy több villamos ajtaja rendszeresen meghibásodik, lefagyott egyes szerelvények komputere, a felső vezetékek meghibásodtak, s még klímát sem építettek beléjük. Az ügyben vizsgálat indult, ám az úgynevezett Combino-jelentést Tarlós István, a Fidesz és a MIÉP felszólításának ellenére is titkolja a városvezetés. Kupper András, a Fidesz–MKDSZ fővárosi frakcióvezetője a metrótender kapcsán lapunknak azt mondta: azokat a cégeket, amelyek hanyag módon, rosszul teljesítették a fővárosi közbeszerzési pályázatokon vállalt feladataikat, ki kellene zárni a további pályázatokon való részvételből. A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy erre jelenleg nincs mód a közbeszerzési törvénynek köszönhetően. Szeretném látni azokat a plusz műszaki szolgáltatásokat, amelyekkel rendre tendereket nyer Budapesten a német cég, annak ellenére, hogy nem ő adja be a legolcsóbb árajánlatot – jegyezte meg Kupper. Közölte: a 4-es metró és a többi nagyberuházás tenderbizottságaiból, a projektek kontrolljából évek óta tendenciózusan kirekesztik a városházi ellenzéket, így nincsen belelátásuk, milyen indokok alapján minősítenek egyeseket nyertesnek.

Fogytán a bizalom. Megingott Demszky Gábor bizalma Aba Botondban, a BKV vezérigazgatójában. A BKV Zrt. felügyelőbizottsága még nem tárgyalta azt a vizsgálati jelentést, amelyből kiderül, milyen hibák történtek a Combino villamosok megérkezését megelőzően a 4-es, 6-os villamospálya felújítása során. „Az én bizalmam a vezérigazgató úr iránt megingott, és megismerve a jelentést sem tért vissza” – közölte tegnap az MTI szerint Demszky Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.