időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Kongói erőszak Budapesten

Haraszti Gyula
2006.10.24. 23:00

Csak diktatúrákban tapasztalható olyan mértékű erőszak, amelyet hétfőn este alkalmaztak a rendőrök Budapesten – jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Elfogadhatatlan egy európai uniós, demokratikus országban az az eljárás, amelyet a magyar rendőrség alkalmazott a hétfői tüntetőkkel szemben – fejezte ki megdöbbenését Georg Spöttle. A nyugat-berlini rendőrségnél is egykor szolgálatot teljesítő szakértő szerint minden demokratikus államban szigorúan tilos a rendőröknek az arcukat eltakaró kámzsát viselniük a tömegoszlató akcióknál, hiszen a sértettek és a szemtanúk így nem tudják őket azonosítani, ha indokolatlanul brutálisan járnak el. Nyugat-Európában könnygázgránátot is csak a talaj mentén, alacsonyan lőhetnek ki a rendőrök, mert az súlyos – idős emberek vagy gyermekek esetében akár halálos – sérüléseket is okozhat, ha fejen találja a tüntetőket. Európában sehol nem használnak gumilövedékeket a tömegoszlatáshoz, pedig súlyosabb tüntetések is előfordulnak, mint a budapesti volt – közölte Georg Spöttle. Elmondta, még a párizsi zavargások idején sem vetettek be ilyen fegyverzetet, hiszen ez csak értelmetlen sérülésekhez vezethet. Ha szét akarnak verni egy tüntetést az EU-ban, akkor sohasem arra terelik a résztvevőket, ahol egy nagyobb tömeg található – utalt a szakember arra az eseményre, amikor a Deák tér felől a demonstrálók kisebb csoportját fegyverekkel terelték rá a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésére. Ez megmagyarázhatatlan, hacsak nem tudatos provokációról van szó, hiszen a rendőrségnek ilyenkor éppen az a feladata, hogy kis csoportokra oszlassa fel a zavargókat, hogy ne eszkalálódhasson az utcákon az erőszak – tette hozzá. Szerinte a lovas rendőrök is egy diktatúra karhatalmának beavatkozását idézték, amikor kardlapozással üldözték az embereket. Az európai demokráciák lovas rendőrsége nem kardot, hanem a komoly sérülések elkerülése érdekében hosszabb gumibotokat használ az oszlatásokhoz.
Olyat pedig legfeljebb Srí Lankán vagy Kongóban lehet tapasztalni, hogy egy földön fekvő fiatalt, aki már bilincsben van, több rendőr ott rugdos, ahol ér. Egy demokrácia rendőrségének ugyanis soha sem lehet a feladata az ítélkezés, csak az előállítás – jelentette ki. Úgy vélte, ez is annak a megfélemlítési hullámnak a része, amelynek első lépéseként másfél éves ítéleteket szabtak ki a szeptemberi összecsapások kapcsán. Leszögezte, ennek az a célja, hogy az emberek egyáltalán ne menjenek ki az utcára semmilyen utcai demonstrációra. A provokációs szándékot vagy a rendőrség képzetlenségét mutatja az is, hogy a tüntetésen nem alkalmaztak rendőri tárgyalót, aki általában egy pszichológiai végzettségű rendőr vezető, aki megegyezést kezdeményez a demonstrálókkal. Ennek alapján Európában sokszor felajánlják a bejelentetlen tüntetések résztvevőinek is, hogy rendőrök kísérik és megvédik őket, miközben kiemelik a provokátorokat a tömegből.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.