időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Célkeresztben a teheráni konferencia

Stefan Lázár
2006.12.12. 23:00

Tegnap befejeződött a holokausztról tartott nemzetközi konferencia Teheránban. Az eseménynek Németországban is nagy visszhangja volt. A német kormány már a rendezvény megkezdése előtt kifejezésre juttatta elmarasztaló véleményét. A külügyminisztériumba bekéretett iráni nagykövettel közölték, Berlin elutasít minden olyan kísérletet, amely a holokauszt tényét szándékozik relativizálni vagy cáfolni. Norbert Lammer házelnök levélben tiltakozott az iráni elnöknél a holokausztkonferencia megrendezése ellen, mert az – a kereszténydemokrata politikus szerint – az áltudomány leple alatt akarja szítani a zsidó állam elleni hangulatot. „Németország levonta a náci diktatúra tanulságait, és elutasítja a holokauszt történelmileg bizonyított tényeinek kétségbevonását” – hangoztatta a Bundestag elnöke.
A szövetségi belügyminisztérium már a tanácskozás előtt figyelmeztette a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Pártot: bevonja azon újnácik útlevelét, akik részt akarnak venni a teheráni rendezvényen. E szándék komolyságát a tárca azonnal alá is támasztotta azzal, hogy elvette az ismert antiszemita, Horst Mahler úti okmányát, miután az bejelentette részvételi szándékát az iráni fővárosban. A hazai sajtó a rendezvényt egyhangúan provokációnak tartja mind a nemzetközi közösséggel, mind Izraellel szemben.
Berlin mellett a Vatikán és London is elítélte a teheráni holokausztkonferenciát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.