Kétkedő magyar vállalkozások

2007. 02. 23. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mikro- és kisvállalkozások csaknem harmincmilliárd forintra pályázhatnak március elsejétől a Gazdaságfejlesztési operatív program keretében – közölte Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.
A vállalkozások a munkahelyteremtéstől kezdve új, korszerű gépek vásárlásáig több célra is pályázhatnak, abban az esetben, ha már legalább két éve folytatnak gazdasági tevékenységet s minimum egy foglalkoztatottjuk van. A kormánypárti politikus szerint a pályázatokhoz nem kellenek olyan garanciák, mint amilyeneket a jelenlegi banki finanszírozáshoz kell a vállalkozásoknak benyújtaniuk.
Podolák úgy látja, rendkívül fontos, hogy Magyarországon olyan feltételeket teremtsen a kormányzat, amelyekkel minél több uniós forrást lehet felhasználni. A ma hazánkban működő 1,2 millió vállalkozás kétharmada mikrovállalkozás; ezek a GDP ötven százalékát termelik. A politikus szerint e vállalkozások erőteljesebb támogatására van szükség, mivel alacsony a tőkeerejük, és nem bankképesek.
A kormány fejlesztéspolitikáját a „lyukas zsákba nem öntünk pénzt” elve alapozta meg, így a költségvetés egyensúlyprogramja, valamint a nagy elosztórendszerek érdemi reformjai is ezen elven alapulnak. Ám a pályázati célcsoportokat képviselő érdekképviseletek úgy látják, a jelenlegi egyensúlyjavító intézkedések célja és gyakorlati megvalósítása önmagában is ellentmondásos, emiatt a vállalkozók többsége mára kétkedve fogadja a kormányzati szándékokat.
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének álláspontja szerint egy szűkülő gazdaságban a vállalkozások versenyképességének növelése elsődleges, ám a megszorító intézkedések a gyakorlatban valójában akadályozzák a dinamikus fejlődést. Például a foglalkoztatás növelését ténylegesen a munkaerőterhek könnyítése idézné elő, amely az állami beavatkozás vagy a pályázati juttatás különféle elemeihez képest jobban segítené a vállalkozói szférát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.