időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

Bush eredménytelen latin-amerikai körútja

Sobieski Tamás
2007.03.16. 00:00

Az amerikai elnök nem jószántából utazott öt latin-amerikai országot – Brazíliát, Uruguayt, Kolumbiát, Guatemalát és Mexikót – érintő, egyhetes latin-amerikai körútjára. Tennie kellett már valamit a térségben növekvő Amerika-ellenesség ellensúlyozására, mert a hetvenes évek vége óta a diktatúrákat felváltó demokratikus kormányok sem változtattak érdemben a nyomorgó latin-amerikai lakosság többségének életkörülményein. Az Egyesült Államok olajellátásában negyedik helyen álló Venezuela 1998-ban választotta elnöknek Hugo Chávezt, akinek azóta megállíthatatlanul növekvő latin-amerikai befolyása és az egyre erősödő latin-amerikai gazdasági, illetve most már politikai integráció kifejezetten aggasztja az amerikai kormányzatot. Nemzetközi elemzők – például a Newsweek szakírói – kijelentették, hogy Bush lépéshátrányba került, ráadásul a tavaly őszi törvényhatósági választásokon a republikánusok számára kedvezőtlenül megváltozott pozíciók miatt hiába tett szépen hangzó ígéreteket vendéglátóinak, végső soron a demokrata többségű képviselőház mondja ki az utolsó szót a körúton tett ígéretek elfogadásáról.
Bush egyedül Brazíliában ért el kézzelfogható eredményt. Egy hete Sao Paulóban aláírta Lula da Silva brazil elnökkel a bioüzemanyag-termelésről szóló brazil–amerikai megállapodást. Hugo Chávez azonban a bioüzemanyag-termelés programjának kezdeti támogatása után már ellenzi az elképzelést, akárcsak egy spanyolországi kutatóintézet. Nem aratott osztatlan tetszést Bush 75 millió dolláros programja, amelyből a latin-amerikai fiatalok nyelvtanulását fedezné, és így tegye rokonszenvessé Amerikát. Bush az egész körúton nem ejtette ki Chávez és Venezuela nevét, így akarván igazolni, hogy nem Venezuela-ellenes körútra indult, de a sajtóelemzők szerint nem érte el legfőbb célját. A Mercosur legkisebb tagállama elégedetlen ugyan a dél-amerikai közös piacnak is nevezett gazdasági szervezettel, amelynek tavaly óta Venezuela is tagja, de Bushnak nem sikerült elérnie, hogy Uruguay kilépjen belőle. Körútjának utolsó állomásán Felipe Calderón elnök, Mexikó államfője felrótta neki a két ország határán megépítendő falat, amelylyel Bush az illegális bevándorlásnak szeretne gátat vetni. Egész útját heves tiltakozások kísérték, és nem sikerült elérnie, hogy csak magára, illetve az Egyesült Államok baráti szándékára irányítsa a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.