időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Hamarosan felállhatnak a bizottságok

Pál Gábor
2007.05.22. 23:00

A Fidesz már be is nyújtotta a parlamentnek az Egymásért Egy-Másért Alapítvány nemzetbiztonsági kockázatait és a rendőrségen kialakult morális válság körülményeit feltáró vizsgálóbizottságok létrehozására irányuló javaslatát. Navracsics Tibor frakcióvezető közölte: a rendőrség morális válságba került, ezért az egyik vizsgálóbizottság feladata annak kiderítése lenne, milyen kormányzati döntések, mulasztásokat vezettek a súlyos társadalmi bizalomvesztéshez. A másik testület az állami költségvetést is megkárosító alapítvány korrupciógyanús ügyeit tárná fel.
A rendőrségnél kialakult helyzetről a Fidesz 11 kérdésre vár választ, többek között arra: milyen törvénysértő parancsokat, utasításokat kapott a rendőrség az őt felügyelő állami szervektől, tisztségviselőktől, felettesektől, amelyek alapján egyesek már azt gondolták, „nekik mindent szabad, hiszen következménye – feletteseik, illetve politikai vezetők eseteihez hasonlóan – úgysem lesz”.
Az Egymásért-ügy kapcsán többek között azt tisztáznák, hogy az alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal között hivatalos kapcsolat volt-e, vagy véletlen, informális egybeesésekről van szó – mondta Navracsics Tibor.
A két testület 10-10 tagú lenne, ellenzéki elnökökkel, kormánypárti alelnökökkel. Az MSZP már jelezte, ha a házszabálynak megfelelő a Fidesz indítványa, akkor támogatja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.