Különös szerepben a titkosszolgák

Tegnap a bíróság három hónappal meghosszabbította a több mint egymilliárd forintos adó- és vámcsalással gyanúsított Egymásért, Egy-másért Alapítvány elnökének és hat társának fogvatartását. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága pedig pert indít azon lapok ellen, amelyek a múlt hét végén azt híresztelték egyik főtisztjükről, hogy korábban intim kapcsolatban állt az előzetes letartóztatásba helyezett Földesi-Szabó Lászlóval, az Egymásért, Egy-másért Alapítvány elnökével.

2007. 05. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az érintettet, hanem az egész vám- és pénzügyőrséget tüntették fel rossz színben azok a sajtóorgánumok, amelyek a múlt héten azt híresztelték, hogy az Egymásért, Egy-másért Alapítvány körüli büntetőeljárást egy vámos főtiszt kezdeményezte, aki az alapítvány letartóztatott elnökével, Földesi-Szabó Lászlóval korábban intim kapcsolatban állt – közölte érdeklődésünkre Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója. Ezt a főtiszttel tisztázták, aki kijelentette, semmiféle magánkapcsolatban nem állt Földesi-Szabóval. A hatóság így megfelelő jogi választ kezdeményez a híresztelőkkel szemben.
Pénteken a Hvg.hu közölte elsőként, hogy az alapítvány elnökét és a Herba cégcsoport hat munkatársát Földesi-Szabó korábbi – vámtisztként dolgozó – nőismerőse fedte föl, amiért az egykori rendőrtiszt szakított vele. – A pénzügyőrség tisztában van a szervezett bűnözés lelkivilágával, módszereivel: ha valakit nem tud megvesztegetni vagy megzsarolni, akkor azt megpróbálják lejáratni – fogalmazott Bencze. Megírtuk, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megpróbálta eltussolni a volt rendőrökből, aktív és nyugdíjazott nemzetbiztonsági tisztekből álló Egymásért, Egy-másért Alapítvány 1,2 milliárd forintos adó- és vámcsalás gyanúja miatt indult ügyét – sikertelenül. Az esetet jól ismerő informátorainktól megtudtuk, a csempészetre a szlovén vámszervek figyelmeztették a magyar társszervezetet, amely azonnal elindította a vizsgálatot. Erről értesülve NBH-sok jelentek meg a VPOP-n, ám látogatásuk nem járt eredménnyel. Egyik informátorunk közölte: „Ha a vámosok eltussolják az ügyet, biztosan börtönbe kerülnek, mert a szlovén figyelmeztetésnek nyoma maradt.”
– A nemzetbiztonságiak mindent megtesznek azért, hogy akadályozzák az eljárást – tájékoztatták lapunkat. Bencze viszont nem tapasztalta, hogy az NBH akadályozta volna a büntetőeljárást. Azt viszont elgondolkodtatónak tartotta, hogy a főtisztükkel összefüggő híresztelések akkor kerültek napvilágra, amikor lejárt az ügy hét gyanúsítottjának előzetes letartóztatása. Úgy tudjuk, a fals értesülést egy az alapítványhoz és a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz közel álló egykori újságíró adta tovább több orgánumnak. Munkatársunk már egy hónapja hozzájutott az információhoz, s akkor megkerestük az érintettet, aki cáfolta, hogy bármi köze lenne Földesi-Szabóhoz. Múlt pénteken aztán a Hvg.hu, szombaton pedig a Blikk számolt be a büntetőeljárás „szerelmi száláról”. A tegnapi Népszabadság is kérdőjeles anyagban vetette föl: ha igaz az információ, akkor a pénzügyőr hölgyet akár hivatali bűnpártolással is gyanúsíthatják. Forrásaink tegnapi cikkünkben azt állították, ez egy tipikus nemzetbiztonsági félrevezető akció. Tegnap augusztus 15-ig meghosszabbították Földesi-Szabó és hat társa előzetes letartóztatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.