Hogy miért oly különleges a Budapestről közel négyórás autóúttal elérhető Bereg, s nagy elődeink: Kölcsey, Móricz, Petőfi miért pihentek gyakran e romantikus tájon? Ők tudták, hogyan kell igazán élvezni az életet. Miről szól a szilvaút? A városi emberben megbúvó emlékekről. A nosztalgiáról, az otthonról, a gyökerekről, az ételről és az italról. A Szatmár-Bereg különleges, érintetlen vidék: a kalandra éhes utazó s a csöndre vágyó városlakó is helyet talál itt.
Nemtudom – így hívják azt a szilvafajtát, ami alapja a kelet-magyarországi szilvaútnak. Csak ezen a vidéken található, köszönhető talán az e tájon kanyargó folyóknak (Tisza, Szamos, Túr, Kraszna) vagy a különleges klímának. Terem mindenütt: árokparton, házak udvarán, a legelő szélén. Ebből készül a híres, immár eredetvédelem alatt álló szatmári szilvapálinka, de ez a titka az itt készülő lekvárnak és a jóféle, kapualjból kínált házi rétesnek is. A magyar gasztronómiában sok évszázados hagyományra viszszatekintő pálinka a társas kapcsolatok nélkülözhetetlen hangulatteremtője – a falusi vigasságoktól a királyi lakomákig. Készítése, kóstolása tagadhatatlanul művészet.
A szilvaút mentén, folyók ölelésében található a még érintetlen apró kincs, Panyola, itt szálltunk meg. A falu ártéri gyümölcsöseiről, no meg a pálinkájáról híres. A panyolai még a legszigorúbb zárakat is kinyitja. Mondják is gyakran a helyiek: amit egy korsó pálinka el nem intéz, azért mehetünk az Atyaistenhez is. Megpihenni az új Cibere vendégházban is lehet, amelynek szénapadlásra emlékeztető galériáján harminc ember fér meg padlóra terített matracokon. A ház búbos kemencéje árasztotta hangulatért talán ez is elviselhető, ám aki nem így gondolja, a környék számos magasabb kategóriájú vendégházából, fogadójából választhat.
Információk. A tizenhat szatmár-beregi település turisztikai összefogásának eredményeként jött létre a Szilvaút Egyesület (www.szilvaut. hu, 06-45/570-000), amely segítséget nyújt a szálláshelyek, vendéglők, pálinkakóstoló helyek felkereséséhez. Háromnapos gasztronómiai és pálinkatúrákat szervez a budapesti Rézüsti Pálinkaház (www.rezusti.hu, 06-45/488-488), egy ilyen két éjszakás túra az étkezéssel, kóstolókkal, egyéni közlekedéssel 20 400–26 400 forintba kerül személyenként. Vásárosnaményi Torurinform iroda: 06-45/570-206.
Rátámadt a kalauzra egy férfi