A hangulatteremtés fő kelléke

Akit vonzanak a természeti kincsek, a hagyományos konyha remekei, s szűk lehetőségei ellenére is különleges pihenésre, szokatlan élményekre vágyik, az ne hagyjon ki egy beregi pálinkatúrát, járja be a tizenhat települést ölelő szilvautat.

2007. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy miért oly különleges a Budapestről közel négyórás autóúttal elérhető Bereg, s nagy elődeink: Kölcsey, Móricz, Petőfi miért pihentek gyakran e romantikus tájon? Ők tudták, hogyan kell igazán élvezni az életet. Miről szól a szilvaút? A városi emberben megbúvó emlékekről. A nosztalgiáról, az otthonról, a gyökerekről, az ételről és az italról. A Szatmár-Bereg különleges, érintetlen vidék: a kalandra éhes utazó s a csöndre vágyó városlakó is helyet talál itt.
Nemtudom – így hívják azt a szilvafajtát, ami alapja a kelet-magyarországi szilvaútnak. Csak ezen a vidéken található, köszönhető talán az e tájon kanyargó folyóknak (Tisza, Szamos, Túr, Kraszna) vagy a különleges klímának. Terem mindenütt: árokparton, házak udvarán, a legelő szélén. Ebből készül a híres, immár eredetvédelem alatt álló szatmári szilvapálinka, de ez a titka az itt készülő lekvárnak és a jóféle, kapualjból kínált házi rétesnek is. A magyar gasztronómiában sok évszázados hagyományra viszszatekintő pálinka a társas kapcsolatok nélkülözhetetlen hangulatteremtője – a falusi vigasságoktól a királyi lakomákig. Készítése, kóstolása tagadhatatlanul művészet.
A szilvaút mentén, folyók ölelésében található a még érintetlen apró kincs, Panyola, itt szálltunk meg. A falu ártéri gyümölcsöseiről, no meg a pálinkájáról híres. A panyolai még a legszigorúbb zárakat is kinyitja. Mondják is gyakran a helyiek: amit egy korsó pálinka el nem intéz, azért mehetünk az Atyaistenhez is. Megpihenni az új Cibere vendégházban is lehet, amelynek szénapadlásra emlékeztető galériáján harminc ember fér meg padlóra terített matracokon. A ház búbos kemencéje árasztotta hangulatért talán ez is elviselhető, ám aki nem így gondolja, a környék számos magasabb kategóriájú vendégházából, fogadójából választhat.

Információk. A tizenhat szatmár-beregi település turisztikai összefogásának eredményeként jött létre a Szilvaút Egyesület (www.szilvaut. hu, 06-45/570-000), amely segítséget nyújt a szálláshelyek, vendéglők, pálinkakóstoló helyek felkereséséhez. Háromnapos gasztronómiai és pálinkatúrákat szervez a budapesti Rézüsti Pálinkaház (www.rezusti.hu, 06-45/488-488), egy ilyen két éjszakás túra az étkezéssel, kóstolókkal, egyéni közlekedéssel 20 400–26 400 forintba kerül személyenként. Vásárosnaményi Torurinform iroda: 06-45/570-206.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.