Nem csak felvágni lehet a Biarritzban

2007. 08. 21. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biarritz. Egy dél-francia kisváros a tenger partján és egy kávéház Budapest szívében: ott, ahol a hajdanvolt látkép a gall település megidézésére ihlette Tihaméri urat. 1938-ban nyílt meg az Országház szomszédságában a Biarritz kávéház, amely hamisítatlan párizsi hangulatot idézve a két világháború között hamar közkedvelt találkozóhellyé vált. Elegáns környezet, kitűnő konyha – a bár hamar a kor fogalmává nőtte ki magát, így a magyar közönség a sarokházban uralkodó párizsi életérzés rabja lett. Az eredeti kávéház fényes pályáját azonban hamar derékba törték a történelem eseményei. Az államosítás évében ugyanis bezárt, hogy egy, az evésnél fontosabbnak hitt közintézményeknek adja át a helyét.
Több mint fél évszázaddal később nyílt meg a nagy előd helyén a Biarritz étterem és kávézó. A nívós Bauhaus épületben – a Wittman fiúk által 1998-ban kissé rosszmájúan „lakberendezésiújság-belsővel” jellemzett – a miliő valóban enyhén zsúfolt, stílusában viszont követi a francia kisvendéglők hangulatát: mintha régi, jó barátok gyűlnének össze nap mint nap e rusztikus helyiségben, suttogva, gyertyafényben.
A név kötelez, így a harminc éve a pályán lévő Berkes Gyula tulajdonos (aki a nagy múltú New York kávéházban tanulta hivatása alapjait) immár tizenkét éve igyekszik megfelelni az egykori étterem jó hírének, unikumjellegének. Hagyománytiszteletből választotta ő is a francia baszkföldi város nevét, s ez ma olykor gondot okoz. Legalábbis annyiban, hogy a Biarritz – hangzása ellenére – nem francia étterem, inkább a magyar konyha hagyományait igyekszik életre kelteni.
Egy azonban biztos: a Parlament és a Képviselői Irodaház közötti étteremben – ahol kezdettől fogva a tradíciók és az újító fantázia sajátos elegyét tapasztaljuk – valóban a vendég az úr. A teraszos étterem konyhája mai magyar, így a klasszikus kulináris alaphoz mindig hozzáadódnak az éppen aktuális irányzatok. A látványában is felemelő ételek nem szokványosak, de különleges élményt adnak. A kínálat megvalósításában nagy szerepe van Katona György konyhafőnöknek. A tulajdonos fontosnak tartja a magyarországi régiók gasztronómiai „feltámasztását” is, gyakran idézik fel a tájjellegű ételek hagyományait, például Márton-nap környékén, az új kenyér ünnepén, vagy amikor tök-, illetve halnapokat tartanak. A konyha hangulata egy zeneműhöz hasonlít leginkább, amelyet a Biarritzban jól megkomponáltan, lassan, élvezettel ízlel végig a valódi ínyenc.

Árak: Az árak a belvárosi átlagnál drágábbak, amit talán kompenzál a minőség. Ételek: 990–5450 Ft, magyaros ételek: 1050–4450 Ft, gyerekmenü: 450–1450 Ft. Biarritz koktél 1 dl (száraz pezsgő, Bols Grenadine) 1050 Ft, pálinkák (ötféle, 4 cent) 1000–1700 Ft, sörök 450–1100 Ft, kávék (Lavazza): 450–1100 Ft. Biarritz étterem és kávéház 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.