Biarritz. Egy dél-francia kisváros a tenger partján és egy kávéház Budapest szívében: ott, ahol a hajdanvolt látkép a gall település megidézésére ihlette Tihaméri urat. 1938-ban nyílt meg az Országház szomszédságában a Biarritz kávéház, amely hamisítatlan párizsi hangulatot idézve a két világháború között hamar közkedvelt találkozóhellyé vált. Elegáns környezet, kitűnő konyha – a bár hamar a kor fogalmává nőtte ki magát, így a magyar közönség a sarokházban uralkodó párizsi életérzés rabja lett. Az eredeti kávéház fényes pályáját azonban hamar derékba törték a történelem eseményei. Az államosítás évében ugyanis bezárt, hogy egy, az evésnél fontosabbnak hitt közintézményeknek adja át a helyét.
Több mint fél évszázaddal később nyílt meg a nagy előd helyén a Biarritz étterem és kávézó. A nívós Bauhaus épületben – a Wittman fiúk által 1998-ban kissé rosszmájúan „lakberendezésiújság-belsővel” jellemzett – a miliő valóban enyhén zsúfolt, stílusában viszont követi a francia kisvendéglők hangulatát: mintha régi, jó barátok gyűlnének össze nap mint nap e rusztikus helyiségben, suttogva, gyertyafényben.
A név kötelez, így a harminc éve a pályán lévő Berkes Gyula tulajdonos (aki a nagy múltú New York kávéházban tanulta hivatása alapjait) immár tizenkét éve igyekszik megfelelni az egykori étterem jó hírének, unikumjellegének. Hagyománytiszteletből választotta ő is a francia baszkföldi város nevét, s ez ma olykor gondot okoz. Legalábbis annyiban, hogy a Biarritz – hangzása ellenére – nem francia étterem, inkább a magyar konyha hagyományait igyekszik életre kelteni.
Egy azonban biztos: a Parlament és a Képviselői Irodaház közötti étteremben – ahol kezdettől fogva a tradíciók és az újító fantázia sajátos elegyét tapasztaljuk – valóban a vendég az úr. A teraszos étterem konyhája mai magyar, így a klasszikus kulináris alaphoz mindig hozzáadódnak az éppen aktuális irányzatok. A látványában is felemelő ételek nem szokványosak, de különleges élményt adnak. A kínálat megvalósításában nagy szerepe van Katona György konyhafőnöknek. A tulajdonos fontosnak tartja a magyarországi régiók gasztronómiai „feltámasztását” is, gyakran idézik fel a tájjellegű ételek hagyományait, például Márton-nap környékén, az új kenyér ünnepén, vagy amikor tök-, illetve halnapokat tartanak. A konyha hangulata egy zeneműhöz hasonlít leginkább, amelyet a Biarritzban jól megkomponáltan, lassan, élvezettel ízlel végig a valódi ínyenc.
Árak: Az árak a belvárosi átlagnál drágábbak, amit talán kompenzál a minőség. Ételek: 990–5450 Ft, magyaros ételek: 1050–4450 Ft, gyerekmenü: 450–1450 Ft. Biarritz koktél 1 dl (száraz pezsgő, Bols Grenadine) 1050 Ft, pálinkák (ötféle, 4 cent) 1000–1700 Ft, sörök 450–1100 Ft, kávék (Lavazza): 450–1100 Ft. Biarritz étterem és kávéház 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 2.
Rátámadt a kalauzra egy férfi