Ebéd

Fehér Béla
2007. 09. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gratulálok az étlapjukhoz! Ormánsági csikóstokány, dorozsmai töltött paprika, vereckei káposztás csülök, kisbajcsi kapros galuska, esztári birkagulyás… Mégiscsak tud valamit ez a szegény kis ország!
– Köszönjük a bókot, de higgye el, nem érdemeljük meg. A kapros galuska egyébként elfogyott. Az idén nem is készítettünk.
– Annyi baj legyen! Hozzon nekem berzencei házi kelkáposzta-főzeléket fasírttal. Várjon! Hozza inkább sarkadi házi marhapörkölttel!
– Ez döbbenetes! Újabban minden vendég házi ételekkel akarja tömni a hasát. Méltóztassanak akkor otthon étkezni, ez itt nem a nagymama mesekonyhája, hanem egy külvárosi étterem, abból is a legócskább. Egyébként is, mi az, hogy házi? Hogy a konyha bent van a házban?
– Házi jellegű étel az, ami nem a megszokott éttermi egyeníz.
– Megsúgom magának, ez nem is étterem, hanem lepratelep. Az étel nulla, a hamutartókat nem ürítjük, az abroszokat nem mossuk. Folytassam? Látta már a mellékhelyiséget?
– Az étlapon akkor is házi kelkáposzta-főzelék szerepel.
– Persze hogy szerepel! Odaírjuk, hadd tapsikoljon a vendég, ha véletlenül betéved.
– Akkor tehát nem házi?
– Dehogy házi. Itt készült a konyhán, pokoli higiéniai körülmények között. Pocsék az íze.
– Rendben, akkor mit egyek?
– Ha rám hallgat, nem eszik semmit. Veszi a kalapját, és máskor a környéket is elkerüli.
– Nézze, éhes vagyok. Mi az, ami friss?
– Semmi nem friss. A forgalom nulla, rendszeresen a nyakunkon marad az étel. Talán dobjuk a szemétbe, amikor a fél világ éhezik?
– Vigyék haza a maradékot.
– Ne tessék tréfálni! Ki akarja a drága családját ótvaros moslékkal etetni? Főzök én olyat, hogy hét nyelven beszél. Tegnap este például feltettem egy kolbászos lecsót, utána fánkot sütöttem.
– Jól hangzik. Fánk például szerepel az étlapon?
– Szerepel, de nem ajánlom. A szakács használt olajjal öntötte le, nehogy kiszáradjon. Menti, ami menthető.
– Lassan tényleg elmegy a kedvem az egésztől. Az ember rákészül, hogy eszik egy jót, aztán betéved egy ilyen…
– Büdös disznóólba! Figyeljen ide, holnap szabadnapos leszek. Még van egy üres helyem. Mit szólna egy jó krumplis tésztához? Szereti?
– Imádom, de csak ha sok hagymával készül.
– A hagyma a lelke. Nem spórolok vele, elhiheti.
– Türelmesen, lassú tűzön szokta barnára párolni?
– Uram, az én krumplis tésztámról A gyomor kéményseprője címmel már verset is írt az egyik kedves vendég.
– Házi őrölt paprikát használ?
– Évek óta Szegedről hozatom, egy családi gazdaságból.
– Kovászos uborkával tálalja?
– Saját eltevés. Egész kaporerdőt tömök az üvegbe.
– Bolti száraz tésztát használ?
– Ne szégyenítsen meg! A tésztát magam gyúrom.
– Hallja, egyre éhesebb vagyok!
– Tessék, a névjegyem, legyen szerencsém holnap pontosan fél egykor. Hatodik emelet, nyáron az erkélyen szoktam teríteni a virágzó leanderek között. Szeretik a vendégek. Kilátás a Harmat utcai lakótelepre. Az ebéd alatt élő zene szól, ugyanis a feleségem részleteket csellózik a Csárdáskirálynőből. Eljön?
– Na hallja, ezt nem hagyom ki!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.