Tömeges pedagógussztrájk

A baloldali kötődésű Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tagjainak háromnegyede, mintegy 75 ezer tanár csatlakozik a Liga Szakszervezetek által meghirdetett december 17-i sztrájkhoz. Egész napos munkabeszüntetést az iskolák mintegy nyolc százaléka, kétórás tiltakozást csaknem húsz százaléka tart.

2007. 12. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtört a jég: bár a baloldali kötődésű PSZ mindeddig bízott a tárgyalásos megoldásban, és a korábbi tiltakozásokhoz nem csatlakozott, a december 17-i demonstrációban azonban már a szervezet 75 ezer tagja részt is vesz.
– A PSZ által végzett felmérésekből kiderül, hogy a tagok háromnegyede valamilyen formában részt vesz a tiltakozásban – mondta lapunknak Árok Antal, a PSZ elnöke. A tanárok 48 százaléka szolidaritása jeleként kék szalagot tesz fel, de nem szünteti be a munkát. Lesznek azonban olyan intézmények is – körülbelül az iskolák nyolc százaléka –, ahol egész nap nem lesz tanítás. Teljes munkabeszüntetés elsősorban a középiskolákban, és főként a Nyugat-Dunántúlon lesz. Kétórás tiltakozó sztrájkot az PSZ-es tanárok húsz százaléka tart. A fővárosi szakképző iskolák pedagógusai jövő hétfő délután a fővárosi önkormányzat Városház utcai épülete előtt demonstrálnak a tömeges iskola-összevonások ellen.
A Liga határozatlan idejű munkabeszüntetésre vonatkozó felhívásához azonban nem csatlakoznak, mert a közoktatásban a karácsonyi szünet előtt nincs lehetőség az elmaradt órák bepótlására.
A másik nagy tanári érdekvédő csoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a korábbi sztrájkban is részt vett, és most is előre jelezte a csatlakozást. Kerpen Gábor elnök áttörésként értékelte, hogy most már a PSZ is munkabeszüntetést javasolt.
Nem sztrájkol viszont a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ), mert az egyetemeken ez az utolsó szorgalmi hét, amelyet nem lehet pótolni. Az FDSZ azonban felkérte tagságát és a hallgatókat, hogy a december 17-i héten a szolidaritás jeleként viseljenek kék szalagot. A szakszervezetek követelik, hogy a kormány vonja vissza az új egészségbiztosítási törvényt, és a nyugdíjtörvény azon passzusait, amelyek havi nyolcszázaléknyi pénzt vesznek ki a jövőre nyugállományba vonulók zsebéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.