A vénséges Primadonna meg a hetyke pinot noir

Muray Gábor
2008. 03. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerét ejtjük a pincézésnek, ezúttal nem autentikusan, ahogy és ahol kell, valamelyik borvidék pincesorán, hanem a fővárosban – visszaesőként a budavári Magyar Borok Házában. Azért itt, mert a borok háza rokonszenves hely, olyan szakmabeliekkel is találkozhatunk a Szentháromság tér sarkán az utcaszint alatt, akiket nem kapott el a borsznobizmus bulvárszele: nem kérkednek álínyencségükkel, megmaradtak szerénynek, ámde nagy tudásúnak, ráadásul imádják a borokat. S azért visszaesőként, mert korábban több ízben tudósíthattunk már innen, a borok háza ugyanis havi borvidék-bemutatókon igyekezett – ingyenes kóstolással – népszerűsíteni a termelőket, azokat is, akiknek még „nem volt nevük” a forgalmazók polcain és a borfesztiválokon.
A mostani kóstoló azonban nem szakmai: esti szeánsz fizetővendégeknek, akik szeretnének többet tudni a borkóstolásról és a bor-étel párosítás mikéntjeiről.
A pinot noir van soron. Évekkel ezelőtt Séllyei Gábor tanár úr, a Magyar Bor Akadémia tagja mutatta itt be ezt a fajtát, akkor, a harcias kékfrankos kedvelőjeként első ízben kapott el a pinot-bűvölet. Szép kis találkozás volt: újszerűen hatott a lágysága, bársonyossága, „jól ihatósága”. Mert milyen is a pinot noir? „Illata néhol cseresznye, néhol paradicsom, néhol gomba. Illik hozzá a meleg idő, a rúzsos büdös sajt és a kardhal. Könnyed, akár a nyári kora est: ingujj, búgó dúdolás vagy női suttogás. Eljátszik magában, átlátszik a pohárban, illata különös titkokat rejt” – írtam akkor.
Melegben már kóstolhattam, a kardhal még várat magára… szóval büdös sajt? A napokban a 2005-ös borkóstolót gondolhattuk tovább azzal, hogy Csizmadia András főállású gourmet vezényletével a közember számára nehezen vagy nem elérhető sajtkülönlegességekkel kóstolhattuk. Az est címe a Sajtok-borok násza volt, találóan, mert a friss, zöldfűszeres juhsajtok éppen olyan simulékonyan egybekeltek például az Etyeki Kúria rozéjával (Szeremley fehér pinot noirjával pláne), mint ahogy összeillett a Tiffán pinot-val a 24 (!) hónapon át érlelt vénséges gouda, a holland Primadonna. (S micsoda ízorgia, őrület! Hol tart a magyar sajtgyártás – a nagyüzemi különösen – ehhez képest! A 24 hónapos érlelés eredménye a Primadonna esetében egy már-már ropogós-kemény textúra, törik, ahogy kézbe vesszük.)
Az Awassi, a medvehagymás és a három hónapig érlelet magyar juhsajt aztán kellemes meglepetés: nemcsak a rozékat, hanem a legényes, könnyen iható, „beszélgetős” pinot-kat is pihekönnyen kíséri.
Az est zászlósa persze a 2005-ös Tiffán pinot noir lett, de – legalábbis nekünk – másodikként az Etyeki Kúria 2007-es hetyke pinot-ja futott be. A sajtok versenyéből pedig a francia Alpok lábánál érlelt, gyönyörű Morbier került ki győztesen, a 250 éves (Csizmadia András figyelmeztet: aránylag fiatal!) féllágy sajtot nyers, reggel fejt tejből készült sajttal alapozzák meg, amire faszénpor kerül, s a második sajtréteget az esti friss tejből nyert sajt adja. Ez az ehető faszénnel bolondított sajtkülönlegesség a pinot-k középmezőnyéhez hangolt – nem lehet elrontani a választást, csakhogy a pénztárcánk nem bírja el. Ezért szolidan kóstolunk, otthonra meg maradnak a jegyzetek, a rögzített ízemlékek.

Információk. Magyar Borok Háza, Budapest, Szentháromság tér 6. Havi kóstolók:
www.magyarborokhaza.hu
Magyar juhsajtok: www.awassi.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.