Bukarest követeli Gozsdu örökségét

2008. 03. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukaresti kormánypárti politikusok és ortodox egyházfők szerint Romániának jogi úton kell visszakövetelnie Magyarországtól a XIX. században Budapesten ügyvédeskedett Gozsdu Manó (Emanuil Gojdu) örökségét. A tetemes vagyon kérdése azután került ismét napirendre, hogy a bukaresti szenátus hétfőn este elutasította a román–magyar Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet. Ezáltal kútba fulladt a magyar és a román kormány első, 2005 októberében rendezett együttes ülésén elfogadott megállapodás, amely kimondja: budapesti székhellyel létrejön, és a magyarországi jogrend szerint működik a Gozsdu-vagyont kezelő közalapítvány.
A bukaresti vétó gyakorlatilag az ortodox egyház nyomásgyakorlásának tudható be, amely – nem véve tudomásul, hogy a magyar állam 1952-ben kisajátította az ügyvéd vagyonát – szerint az általa működtetett nagyszebeni Gozsdu alapítványt jogutódként megilleti az örökség. A szenátusi vitán felszólaló Laurentiu Streza erdélyi metropolita leszögezte: egyháza mindent elkövet a Gozsdu-udvarként közismert budapesti ingatlanegyüttest is magában foglaló örökség visszaszerzéséért.
Miközben a magyar Külügyminisztérium tegnap nem kívánta kommentálni az ügyet, Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es szenátor ostoba precedensnek nevezte a román fél lépését. A honatya különben tegnap lemondott a bukaresti felsőház jogi bizottságának elnöki tisztségéről, mert szerinte a Markó vezette szövetség nem támogatja a romániai igazságügyi reformot.

Új választási rendszer. A román képviselőház tegnap elfogadta az egyéni választókerületes, egyfordulós szavazási rendszer bevezetéséről szóló választási törvényt. Az idei parlamenti megmérettetésen már az eddigi listás rendszert felváltó új jogszabály alapján választják meg a képviselőket, szenátorokat és a megyei közgyűlések elnökeit. A törvény a pártok esetében megőrzi az ötszázalékos parlamenti küszöböt, egyúttal alternatív küszöböt is biztosít abban az esetben, ha egy alakulat hat képviselője és három szenátora végez első helyen az egyéni választókerületekben. Az RMDSZ szerint az új rendszer főleg szórványvidéken nehezíti a magyarság mandátumszerzési esélyeit. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.