Jüttner adatai cáfolják Hornt és Magyart

Lapunk hozzájutott az SZDSZ által idáig hétpecsétes titokként kezelt Jüttner-jelentéshez. A dokumentum tartalma a lényeget tekintve ugyan egybecseng a már kiszivárgott információkkal, de egy újdonság mégis akad benne.

Bodacz Balázs
2008. 03. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégpedig az a három mondat, amely a Magyar Bálint és Horn Gábor nevével fémjelzett kör érveléséből eddig kimaradt. A tisztújítást ellenzők ugyanis leginkább azzal támasztják alá álláspontjukat, hogy az úgynevezett szabálytalanságok nem befolyásolták az elnökválasztás eredményét. A Jüttner-jelentés viszont ennek tökéletesen az ellenkezőjét mondja: „A titkos szavazással lebonyolított elnök, az ügyvivők, valamint az Országos Tanács húsz tagja választásának eredményét befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok. Az elnökválasztás első fordulójában a két jelölt ugyanannyi szavazatot kapott.
*
Abban az esetben, ha a szavazásra nem jogosultak részt vettek a szavazásban, az eredmény másképpen is alakulhatott volna.”
A jelentés egyébként azt tartalmazza, hogy akik illetéktelenül szavaztak, azok azt a párt borsodi elnökének, a Fodor Gábort támogató T. Asztalos Ildikónak a felkérésére tették. A Hír TV-nek és a Magyar Nemzetnek nyilatkozva ők azt erősítették meg, hogy Kóka Jánosra voksoltak. A jelentés szerint viszont ez nem állapítható meg. A dokumentum véglegesítéséről tegnap este tárgyaltak a párt ügyvivői.
A hírbe hozott T. Asztalos Ildikó csak nagy nehezen tudta elérni, hogy betekinthessen a rá nézve terhelő iratok egy részébe, de kommentárt nem fűzhetett hozzájuk; az SZDSZ vezetése az ő álláspontját mellőzve küldte el a dokumentációt a nyomozó hatóságnak. Ezt az eljárást az ügyvivők közül többen is ellenezték; tegnap esti tanácskozásuk egyik fő témája éppen az volt, hogy T. Asztalos írásos véleménye nélkül ne legyen teljesnek tekinthető – a nem mellesleg Kóka-párti – Jüttner Csaba jelentése.
Magyar Bálint ügyvivő médiaszereplése eközben egyre intenzívebb. A politikus a Nap-keltében és az Info Rádióban is arról beszélt, hogy a tavalyi csalások Fodor Gábor érdekében történtek. Ezt – mint interjúiban állította – maguk a hamisan szavazók mondták el Jüttnernek. Hogy ugyanazokról van-e szó, akik lapunknak és a Hír TV-nek nyilatkoztak, nem tudni; az viszont biztos, hogy akik beszéltek a két médiumnak, azok azt mondták, Kókára voksoltak.
A párt berkeiből származó információk szerint kétfrontos csata zajlik: a médiát és a közvéleményt ugyanis eluralta az a nézet, hogy a csalások kedvezményezettje Kóka János volt. A Jüttner-vizsgálat ellenben azt igyekezett bizonyítani, hogy a szabálytalanságok Fodor Gábor érdekében történtek.
– A közvélemény ezt már nemigen hiszi el, ezért született az a megoldás, hogy gyorsan oda kell adni Jüttner Csaba jelentését a nyomozó hatóságnak, még mielőtt T. Asztalos Ildikó kiegészíthetné azt a saját érveivel – fogalmazott egyik informátorunk. – Így ez a papír önmagában Fodorra nézve terhelő, de legalábbis tisztán tartja Kókát. A remény pedig az, hogy ez a vizsgálati anyag majd orientálja kicsit a hatóságokat – mondta a neve elhallgatását kérő szabad demokrata politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.