Kihasznált toloncturizmus

Csaknem ezer romániai romát győztek meg az elmúlt hónapokban a francia hatóságok, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében hazamenjenek, a többnyire koldulásból élő személyek azonban rendszerint visszatérnek a nyugat-európai országba. Eközben Bukarest bírálja a nyugati államok bevándorláspolitikáját.

2008. 03. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közkedveltté vált az elmúlt időszakban a romániai romák körében a toloncturizmus. A jelenséget az váltotta ki, hogy a francia hatóságok pénzt ajánlanak fel azoknak a bevándorlóknak, akiknek nem sikerült munkát találniuk, és egzisztenciát teremteniük az országban, és emiatt haza kívánnak térni. Év eleje óta csaknem ezer, többségében cigány származású román állampolgár utazott vissza szülőföldjére ezzel a módszerrel, viszont jelentős részük néhány hét után visszatért. Kedden este százötven, hosszú ideje Franciaországban élő személy landolt a temesvári repülőtéren, ahol január elseje óta ez a hatodik hazatérő bevándorlókontingens. Hazaküldésük előtt a franciaországi hatóságoktól a felnőttek fejenként 300 eurót (77 ezer forintot), a kiskorúak száz eurót (26 ezer forintot) kaptak zsebpénzként, emellett állták az útiköltség összegét a légikikötőtől szülőfalujukig. A romák elmondták: a Párizs utcáin folytatott kéregetésből mintegy 3500 eurót keresnek havonta, éppen ezért eszük ágában sincs otthon maradni, ráadásul néhány hónap elteltével ismét igénybe vehetik a francia kormány anyagi támogatását. Ezzel egy időben a francia hatóságok korábban családonként 3500 eurós (900 ezer forint) támogatásban részesítették azokat a román állampolgárokat, akik hajlandóak voltak hazatérni, és gazdálkodásba fogni. Ám ez a projekt sem bizonyult életképesnek. Nemrégiben Franciaország bukaresti nagykövete több, korábban Nyugaton kolduló cigány családot látogatott meg Románia déli megyéiben, ők is anyagi segítséget kaptak háziálla-tok vásárlására. A diplomata azonban korszerű családi farmok helyett nyomortanyákat talált: a pénzt elköltötték, a sertéseket, juhokat, teheneket megették, és sokan ismét visszatértek Párizsba.
Tegnap Traian Basescu román államfő és Adrian Cioroianu külügyminiszter azért bírálta az olasz hatóságokat, hogy eltűrik Róma külvárosaiban a főleg Romániából származó cigányok nyomortelepeit. „Ilyen barakkokat Bukarestben nem látni. Olaszországnak felül kell vizsgálnia bevándorláspolitikáját, mielőtt aggodalmának ad hangot a román bevándorlók által elkövetett bűncselekmények miatt” – szögezte le Cioroianu. A külügyminiszter arra utalt, hogy románellenes hangulat lett úrrá Itálián, miután tavaly szeptemberben egy roma származású erdélyi férfi kirabolt és megerőszakolt egy nőt, aki belehalt sérüléseibe. Cioroianu arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden roma bűnöző, és nem minden olaszországi román cigány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.