Klánháború Romániában

Klánok közötti háborúba torkollt Romániában a roma kiskorúak összeházasítása miatti nézeteltérés, amelynek következtében egyre többen felhagynának az ősi szokással a közösségen belül is. Egy Bukarest melletti faluban a napokban kétszáz cigány verekedett össze a 12 éves vőlegény „hűtlensége” miatt.

2008. 03. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra a figyelem középpontjába kerültek a romániai roma közösség körében szokásos gyermekházasságok egy Bukaresttől néhány kilométerre történt tömegverekedés nyomán. A román főváros melletti Sintestiben kétszáz helybeli roma csapott össze egymással, miután két család között nézeteltérés robbant ki gyermekeik nem hivatalos összeházasításának meghiúsulása miatt. Rendőrségi források szerint a zavargásokban a két család tagjai kövekkel, kardokkal, botokkal estek egymásnak, sőt lövések is eldördültek. Az akciófilmbe illő közelharcnak a rendfenntartó erők különleges alakulatai vetettek véget. A többségében jómódú cigányok lakta községben kitört tömegverekedés után 13, gumilövedékekkel és söréttel megsebesített személy került kórházba, a feszült helyzet miatt a csendőrség folyamatosan járőrözik a településen. Az Ilfov megyei rendőrség munkatársai 25 családnál tartottak házkutatást, lefoglaltak három sörétes vadászfegyvert, egy gázpisztolyt, 87 töltényt, valamint 37 kardot, baltát és kést. A törvényszéki ügyészség vizsgálati fogságba helyezett egy 37 éves, emberölési kísérlettel, rongálással és közbotránykeltéssel gyanúsított férfit. Hasonló bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt további négy helybelit köröznek, közbotránykeltés miatt 19 másik személy ellen indult eljárás.
A klánháborút egy 12 éves roma fiú robbantotta ki, aki a szülei és egy másik család között évekkel ezelőtt kötött egyezség dacára bejelentette: nem hajlandó egybekelni a számára kiszemelt, két évvel fiatalabb lánnyal. A családok viszonya főleg azért romlott meg, mert a házasulandók jövőjének megalapozása céljából korábban 130 ezer euró értékű közös ingatlanberuházásba kezdtek, ám most nem sikerült megállapodni a vagyonelosztásról.
Mint arról beszámoltunk, a román hatóságoknak egyre többször kell beavatkozniuk olyan esetekben, amikor roma szülők kiskorúakat kényszerítenek házasságra, noha a jogszabályok ezt csak a 18. életévüket betöltött személyeknek engedélyezik. A sintestii incidens kapcsán Nicolae Paun, a romániai Roma Párt parlamenti képviselője úgy vélekedett: a fiatal cigány nemzedék kezd felhagyni az ősi szokással, hiszen egyre többen belátják, hogy a kényszerházasság nem a gyermekek érdekeit szolgálja. Mihai Ion, a település cigány vajdája azonban a hagyományok ápolása mellett szállt síkra, leszögezve, például hogy a roma nőket csak 14 éves korukig iskoláztatják, más nemzetiségű férfihoz nem adják férjhez, mert akkor dolgozniuk kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.