Schönthal is beszámíthatatlan?

A Kulcsár Attila által fémjelzett brókerbotrány egyik fő gyanúsítottja is elmeproblémákkal küszködik – legalábbis ez derült ki a Fővárosi Bíróság tegnapi iratismertetésén. Schönthal Henrik egyik igazságügyi elmeszakértője már Tasnádi Péternél is megállapította a beszámíthatatlanságot, bár ez utóbbit hivatalosan is vitatják.

Munkatársainktól
2008. 03. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brókerbotrány egyik gyanúsítottjának, Schönthal Henriknek is súlyos fokban korlátozott a beszámítási képessége – állapította meg Antal Albert és Füredi János igazságügyi elmeszakértő. A törvény szerint az ilyen állapotban lévő vádlott büntetése korlátlanul enyhíthető. A szakértők négy kategóriába sorolják a beszámítási képesség sérülését: kis fokban, közepesen, súlyosan és teljesen beszámíthatatlan. Közepes foktól érvényes a büntetési tétel korlátlan enyhítése.
A nyilvánosság ezzel legutóbb Tasnádi Péter esete kapcsán szembesült, amikor a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolt egykori vállalkozóról állapította meg két szakértői csoport is, hogy közepesen beszámíthatatlan. Védői emiatt perújítást kezdeményeztek egy korábbi, 2002-es ügyében, amelyért négy és fél évet kapott jogerősen. A bíróság azonban utólag két évvel mérsékelte a büntetését, amiből számos előnye származott. Figyelemre méltó, hogy Schönthal és Tasnádi védelmét ugyanaz az ügyvéd, Tuza Péter látja el. Az is érdekes körülmény, hogy Tasnádi közepes beszámíthatatlanságát Antal Albert – Benke Miklóssal – is megerősítette, sőt a másodlagos szakvéleményt elkészítő elmeorvos még agysorvadást is megállapított a vádlottnál. Mint említettük, Schönthal elmeállapotáról szintén Antal Albert, igaz, egy másik kollégájával együtt készített szakvéleményt. E körülmények csupán azért érdekesek, mert Tasnádi elmeállapotáról büntetőügyének tárgyalásán egy harmadik igazságügyi csoport megállapította, hogy egyáltalán nem kóros, de még agysorvadásban sem szenved. Az ügyet tárgyaló bíró az ellentmondások feloldására az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz fordult negyedik szakvéleményért. Ezzel párhuzamosan pedig vesztegetés miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomozást folytat a Budapesti Nyomozó Ügyészség, mivel előkerült egy Tasnádi által fogalmazott levél, amelyben azt írta: hárommilliót kellett adni a szakértőknek.
Schönthal ellen milliárdos pénzmosás gyanújával adtak ki körözést a brókerbotrány kirobbanása után. Az üzletember egy ideig az Egyesült Államokban tartózkodott, majd önként hazatért, és őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. A nyomozás adatai szerint két érdekeltségi körébe tartozó off-shore cégen – a Montrade Ltd.-n, és a Balmoral Llc.-n – keresztül juttatták el Kulcsár elsikkasztott milliárdjait két szíriai pénzváltóhoz, akik a pénzt továbbították más érintett cégeknek, magánszemélyeknek.
Ismeretes az is: Lamperth Mónika munkaügyi miniszter férje, Jegesy András még a brókerbotrány kirobbanása előtt részt vett egy zártkörű Britton-bulin Schönthallal, Kulcsárral és az ügy több érintettjével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.