Alkalmi hajtóvadászat bukaresti kutyák ellen

Hajtóvadászatot indítottak a hatóságok a bukaresti utcákat ellepő kóbor kutyák ellen az egy hét múlva esedékes NATO-csúcsértekezlet miatt. A fővárosiak azonban hosszú távú megoldást sürgetnek, mert a gazdátlan ebek évente tízezer embert marnak meg.

2008. 04. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást váltott ki a bukarestiek körében, hogy a helyi önkormányzat csak a közelgő NATO-csúcsértekezleten részt vevő állam- és kormányfők kedvéért fogott neki a kóbor kutyák összegyűjtésének. A román főváros közterület-fenntartó vállalatának dolgozói tegnap több tucat gazdátlan ebet szállítottak el az állatmenhelyre, de kizárólag azon sugárutakról és szállodák környékéről, ahol egy hét múlva végighaladnak a külföldi meghívottak, illetve ahol elszállásolják őket. Egybehangzó vélemények szerint a kóbor kutyák garázdálkodása tűrhetetlenné vált Bukarestben, és a jelenség sürgős megoldást igényel. Hogy hány gazdátlan négylábú él a 2,5 milliós városban, azt senki sem tudja pontosan, becslések szerint azonban 30 ezerre rúg a számuk. Amellett, hogy számos betegséget terjesztenek, évente tízezer embert marnak meg Bukarestben, ahol az elmúlt napokban egy fiatal rajztanár, egy egyetemi hallgató és egy hatéves kislány igényelt kórházi kezelést kutyatámadás miatt, ráadásul 2006-ban egy japán üzletembert halálra sebeztek az állatok.
Főpolgármesteri mandátuma idején Traian Basescu jelenlegi államfő állatvédő szervezetek nyomására kénytelen volt elállni a kóbor ebek tömeges összegyűjtését és elpusztítását célzó akciójától, a januárban hatályba lépett állatvédelmi törvény pedig tiltja a gazdátlan állatok elaltatását, csupán az ivartalanítást engedélyezi. Emiatt a Bukarestben működő két állatmenhely jelenleg mindössze ezer négylábút képes ellátni, s csak akkor fogad be újabb példányokat, ha valamelyik természetes halállal elpusztul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.