Félnek az antennáktól

Tájékoztató kampány keretében próbálják eloszlatni a román hatóságok a lakosság körében tapasztalt félelmeket, miszerint súlyosan károsítják az egészséget a mobiltelefon-szolgáltatók antennáinak rádiófrekvenciái. Lakossági panasz nyomán számos romániai önkormányzat kitiltotta a településről a GSM-antennákat.

2008. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen tartanak sugárzásveszélytől Romániában a többemeletes panelházakra, magas közintézményekre és toronyépületekre telepített GSM-antennák miatt. A lakosság egy része attól fél, hogy a mobiltelefon-szolgáltató társaságok antennái által kibocsátott rádiófrekvenciák elektromágneses mezője hosszú távon egészségkárosodást okoz. Ezért több településen felkérték a hatóságokat: ne engedélyezzék a létesítmények működését. A GSM-antennák elterjedését a mobiltelefon-használók számának ugrásszerű növekedése okozza: Romániában jelenleg száz lakosra 106 készülék jut. A bejelentések nyomán számos romániai önkormányzat felbontotta szerződését a mobilszolgáltatókkal. A napokban a Hunyad megyei Szászváros képviselő-testülete döntött úgy, hogy a jövőben tilos GSM-antennákat telepíteni a város épületeire, a meglévőket pedig lakott területen kívülre költöztetik. Iosif Blaga polgármester azzal indokolta az intézkedést, hogy egy szászvárosi aszszony beadvánnyal fordult az önkormányzathoz, miszerint lánya a mobiltelefon-társaságok antennái által kibocsátott frekvenciák miatt lett leukémiás. Noha a panaszos nem bizonyította, hogy gyermeke valóban a megengedett értéknél nagyobb sugárzástól betegedett meg, a település tanácsosai a további bejelentések elkerülése érdekében döntöttek az antennatilalom mellett.
Borbély Károly romániai távközlési és informatikai miniszter téveszmének tartja a lakosság félelmeit. A tárcavezető közölte: a romániai távközlési és információtechnológia-szabályozó hatóság a közegészségügyi intézettel közösen az elmúlt időszakban 135 mérést végzett az ország 21 megyéjében. Kiderült, hogy a frekvenciák által létrehozott elektromágneses mezők értékei alacsonyak, és nem jelentenek veszélyt az egészségre.
– A Bukarestben végzett mérések eredményei például azt mutatják, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók antennái által generált elektromágneses mezők értékei ötvenszer, egyes helyeken százszor gyengébbek az Európában megengedett határnál – magyarázta Borbély. Az aggodalmak eloszlatása érdekében a bukaresti szaktárca a napokban országos tájékoztató kampányt indít a nagyvárosokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.