„Halálba küldött” erdélyi magyarok

Antiszemita feliratok után tegnap a magyarokat halálba küldő felhívásokat festettek ismeretlenek Kolozsvár központi épületeire; a magyarellenes megnyilvánulásokra Tőkés László Brüsszelben is felhívta a figyelmet. Eközben a román hatóságok ellenintézkedéseket terveznek a hét végi erdélyi Wass Albert-megemlékezésekkel szemben.

2008. 04. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozást indított a román rendőrség az elmúlt napokban Kolozsvár közterein megjelent idegengyűlölő és uszító falfirkák ügyében. Emlékezetes, szerdára virradóra horogkereszt, Dávid-csillag és antiszemita jelszavak jelentek meg a kincses város zsidó hitközsége székházának falán, tegnap pedig ismeretlenek „Halál a magyarokra!” feliratot festettek két központi épületre, ugyanakkor több személygépkocsi szélvédőjére Nagy-Románia térképét ábrázoló szórólapok kerültek. A helyi zsidó és magyar közösség képviselői egyaránt a Noua Dreapta (Új Jobboldal) elnevezésű légionárius szervezet tagjait sejti az akció mögött, annál is inkább, mivel a fiatal vasgárdisták március 15-én utcai tüntetés keretében nyíltan hangot adtak magyar- és idegengyűlöletüknek. Alexandru Santu, az Új Jobboldal területi elnöke tagadja a vádakat, szerinte „a katonai elveket és technikákat valló” szervezet nem ért egyet a Kolozsváron tapasztalható „baloldali” cselekedetekkel.
Ezzel egy időben Ciprian Dobre Maros megyei prefektus bejelentette: intézkedéseket foganatosít a holnapi Wass Albert-megemlékezések szervezői ellen. Holtmaros református lelkésze szombaton emléktáblát készül leleplezni annál a Szalárd-völgyi forrásnál, ahová a száz évvel ezelőtt született erdélyi író többször elzarándokolt. A hatóságok azonban ellenzik az akciót, szerintük ugyanis az 1946-ban román katonák meggyilkolására történő felbujtás vádjával elítélt Wass Albert háborús bűnös, ennek megfelelően kultuszát tiltják a román jogszabályok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.