Román atlantizmus

2008. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tart attól Adrian Cioroianu román külügyminiszter, hogy a holnap kezdődő NATO-csúcs házigazdájaként hazája magára vonja Moszkva haragját amiatt, mert erőteljesen támogatja Ukrajnának és Grúziának a katonai szövetség tagsági akciótervébe történő bevonását. A bukaresti diplomácia vezetője elismerte, Románia és Oroszország kapcsolata jelenleg egyáltalán nem felhőtlen. Különben Románia máris igyekszik kedvében járni George Bush amerikai elnöknek azzal, hogy kész újabb száz katonát küldeni Afganisztánba. Bukarest atlanti elkötelezettsége azonban csak addig terjed, amíg az nem sérti nemzeti érdekeit. Koszovó függetlenségének elismerését például a washingtoni nyomás ellenére is határozottan elutasította a román vezetés.
Eközben bekövetkezett az első incidens is: tegnap a fekete-tenger-parti Constanta közelében letartóztattak egy férfit, aki egy közúti híd felrobbantásával fenyegetőzött, ha nem beszélhet az amerikai, az orosz és a román államfővel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.