Erdélyi összefogás a Bolyaiért

2008. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott kapukra talált az erdélyi magyar politikai és közképviseleti szervezetek körében a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) felhívása, hogy támogassák a Bolyai Egyetem újraindítását célzó törekvéseket. Az Ajtay Kincses Mária marosvásárhelyi egyetemi tanár vezette BKB április végén azzal a kéréssel fordult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőihez: segítsenek abban az aláírás-gyűjtési akcióban, amelyet a román állam által 1959-ben megszüntetett Bolyai Egyetem újraindításáról rendelkező törvénytervezet támogatásáért rendeznének. Válaszlevelében a négy szervezet leszögezi: a romániai magyaroknak alkotmányos joguk, hogy anyanyelvükön vehessenek részt az állami felsőoktatásban. Emlékezetnek, hogy Romániában minden 400 ezer lakosra jut egy államilag finanszírozott egyetem, számarányát tekintve tehát három vagy négy ilyen magyar egyetem illetné meg a másfél milliós erdélyi magyarságot.
Ezzel egy időben Szász Jenő a kolozsvári Krónika napilapnak úgy nyilatkozott: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke május 25-én az általa vezetett MPP vendége lesz Erdélyben. A júniusi helyhatósági választásokon Hargita megye tanácselnöki tisztségére pályázó Szász elmondta: a kampányban számítanak a fideszes politikusokra, hiszen alakulata ugyanannak a politikai családnak a tagja, mint a magyar ellenzéki párt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.