Hajók viszik a vizet Barcelonába

Hírösszefoglaló
2008. 05. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befutott Barcelona kikötőjébe az első ivóvizet szállító tartályhajó, amely a példátlan szárazságtól sújtott katalán főváros súlyos helyzetét hivatott enyhíteni. A szállítmány kedden érkezett a közelben fekvő Tarragonából, csütörtökön újabbat várnak Marseille-ből – adta hírül az MTI.
A kormányzó bejelentette, hogy kéthavonta tíz hajórakomány édesvíz fog érkezni, fele Francia-, fele pedig Spanyolországból. A tartományban az utóbbi száz év legsúlyosabb aszálya pusztít. Az ötmilliós Barcelonában elzárták a szökőkutakat, nem öntözik a parkokat, ritkábban tisztítják az utcákat. Büntetik az ivóvízpazarlást: kerti medence feltöltéséért vagy autómosásért 3000 euró bírság jár.
A környék falvaiba lajtos kocsikkal szállítják a vizet, mert kimerült minden tartalék – tájékoztatott a zona.hu. A tűzoltóság arra készül, hogy a sós víz talajkárosító hatása ellenére tengervízzel küzd meg az erdőtüzekkel. A vízügyi hivatal 80 millió euróért szerződtetett le tíz tartályhajót, a városnak havonta 22 millióba kerül az ivóvízimport. Fél év múlva készül el az a csatorna, amelyik az Ebro folyó vizét szállítja Barcelonába – közölte a BBC.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.