Romániában háborús bűnös Wass Albert

2008. 05. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborús bűnös marad Romániában Wass Albert, miután a bukaresti legfelső bíróság jogerős ítéletében elutasította az erdélyi író rehabilitációját célzó per-újrafelvételi kérelmet. Tegnap nyilvánosságra hozott megfellebbezhetetlen döntésében a legfelső román igazságszolgáltatási fórum kimondta: Wass Albertet felelősség terheli a 68 évvel ezelőtt román nemzetiségű erdélyi lakosok sérelmére elkövetett gyilkosságok végrehajtásában. Az írót távollétében, 1946. március 13-án ítélte halálra a román népbíróság háborús bűnökért, gyilkosságért és fasizmusért. A korabeli vádirat szerint 1940-ben az író és édesapja, gróf Wass Endre bujtotta fel a honvédség tisztjeit négy vasasszentgotthárdi és tizenegy omboztelki személy agyonlövésére.
Wass Albert fia, Czegei Wass András megbízásából tavaly Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd per-újrafelvételi kérelmet terjesztett a kolozsvári törvényszéki ügyészség elé, eddig nem ismert, az író ártatlanságát bizonyító levéltári és titkosszolgálati iratok alapján kérve az író rehabilitációját. Noha Kincses dokumentumokkal és tanúvallomásokkal támasztotta alá, hogy a szóban forgó gyilkosságokhoz A funtineli boszorkány szerzőjének semmi köze, a Kolozs megyei ítélőtábla elutasította a per-újrafelvételi kérelmet, amelyet most a legfelső bíróság helybenhagyott.
A Wass-rehabilitációt 2003-ban Románia főügyésze is elvetette, akkor az író családja nevében Frunda György szenátor élt a jogorvoslattal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.