Bizonyítékok a BKV-s visszaélésekre

Nagy bajba kerülhet az MSZP– SZDSZ-es vezetésű főváros, illetve a BKV Zrt., mert kiderült: a Fidesz hetekkel ezelőtt nem kémprogramokkal kilopott, manipulált „magánlevelek”, hanem hivatalos dokumentumok alapján fordult a nyilvánossághoz a cég visszaélésgyanús ügyei miatt. A Heti Válasz „titokszobás” dokumentumai bizonyítékok lehetnek a BKV-nál zajló büntetőeljárásokban.

2008. 06. 30. 17:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokig a BKV úgynevezett titokszobájában őrizték azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője még májusban felszólította Demszky Gábor főpolgármestert, hogy vizsgáltassa ki a közpénzekből fenntartott közlekedési társaság visszaélésgyanús ügyeit, az ellenzék lejáratására indított hivatalnoki, cégvezetői akciókat.
A Heti Válasz tegnap megjelent számában közölt összefoglaló alátámasztja a lapunk által korábban ismertetett eseteket. Az immár a széles nyilvánosság számára is hozzáférhető közérdekű adatok jelentősen megkönnyíthetik a nyomozó hatóságok dolgát a zajló büntetőeljárásokban. Az ötezer oldalnyi dokumentum alapján valószínűsíthető, hogy a BKV alig egy év alatt csaknem egymilliárd forintot költött tanácsokra, például karácsonyi üzenetek gyártására, a „szociális népszavazáshoz időzített” kommunikációs terv készítésére. Olyan papírok is előkerültek, mint a metróépítés volt projektigazgatója, Gulyás László menesztését megalapozó belső levelezés, valamint Lakos Imre (SZDSZ) városüzemeltetési bizottsági elnök feleségének ügyvédi irodája részére kifizetett ötmillió forintos megbízás igazolása is.
Ismeretes, a BKV Zrt. külső cégekkel kötött, sok milliárd forint értékű tanácsadói szerződései ügyében hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen nemrég nyomozás indult a BRFK gazdaságvédelmi osztályán, míg közérdekű adattal visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt a VII. kerületi rendőrkapitányság nyomoz.
Bár a közlekedési cég feljelentése alapján büntetőeljárást rendeltek el a társaság informatikai rendszerére telepített kémprogramok miatt is, az elektronikus levelekből az derült ki, hogy a köz szolgálatára az adófizetők pénzén alkalmazott vezető beosztású emberek a hatalom kiszolgálására politikai „munkát” is végeztek: Horváth Éva, az MSZP-s főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós sajtósa Wintermantel Zsolt (Fidesz) fővárosi képviselő, Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese pedig Pokorni Zoltán, a XII. kerület ugyancsak fideszes polgármestere lejáratásáról értekezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.