Csődbe juttatott szobi szörpgyár

„Szobi szörpcsalád” – az idősebb és a középgenerációk tagjai közül sokan talán el is tudnák énekelni a hajdani szocialista reklámszlogent. A málnaszörp, az akkoriban újdonságnak számító rostos gyümölcslevek a szobi üzem kitűnő termékei voltak. A múlt idő immár végleges: az egykor ezrek megélhetését biztosító vállalatot nemrégiben bezárták. A szobi gyümölcsfeldolgozás története látlelet a magyar gazdaságpolitika súlyos hibáiról. Az üzemet még mindig meg lehetne menteni, ha lenne rá közös akarat.

Szarka Ágota
2008. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szob a trianoni Magyarország északi határán, az Ipoly és a Duna torkolatánál fekszik. A település környéke – a határral kettévágott Ipoly-völgy – a bogyósgyümölcs-termesztés őshazája, köszönhetően a kiváló természeti adottságoknak. Az itt termett gyümölcsök íze, aromája egyedülálló. E vidék lakóinak sokáig jelentett biztos megélhetést vagy éppen jó fizetéskiegészítést az, hogy a málna-, a ribizli-, a bodza- vagy éppen az almaültetvényeken dolgoztak. Akkor még, egészen a kilencvenes évek elejéig volt kereslet, felvevőpiac. Ebben nagy szerepet játszott, hogy 1964-ben öt környékbeli termelőszövetkezet megalapította Szobon a saját tulajdonában álló gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemét. Ennek termékei hihetetlenül népszerűek lettek, mondhatnánk legendává váltak, mivel jó alapanyagból, természetes módon állították elő gyártmányaikat – és persze, még nem köszöntött be a Coca-Cola korszaka. Az áruk minőségét jellemzi, hogy végül a különféle palackozott szénsavas üdítők megjelenése és térhódítása után sem vesztette el a Szobi szörp a népszerűségét. Olyannyira, hogy a Szobi Szörp Közös Vállalat igazgatótanácsa 1990. március 1-jén úgy döntött, hogy az eredetileg szövetkezeti tulajdonú vállalatot részvénytársasággá alakítja. A cél, hogy „az átalakulás révén a belföldi és külföldi tőke nagyobb mértékű bevonásával átalakítsák a termékkört, bővítsék az exportot, és növeljék a részvényesek vagyonérdekeltségét.” A cégtárban olvasható: a részvénytársaság a Gyümölcsfeldolgozó Szövetkezeti Közös Vállalat alapítói köréből zártkörűen alakult meg. Az alaptőke ekkor 290 millió forint volt, ami abban az időben igen sok pénzt jelentett. És a jegyzett tőke csak növekedett: 2000-re meghaladta az egymilliárd forintot. Közben azért történt egy és más. Azt, hogy a szobi gyümölcsfeldolgozásban valóban volt üzleti lehetőség, jelzi: már 1991 elején megjelentek a francia befektetők. A legfontosabb kérdés, hogy miben látták a lehetőséget. Becsületükre legyen mondva, azoktól, akik a gyárban dolgoztak, nem lehet rossz szót hallani róluk még ma sem. A környékbeli gyümölcstermelők viszont már egészen másképp emlékeznek a „francia korszakra”.
A régi szép idők
Ahogy Szob polgármestere, Remitzky Zoltán (szociológus, 1990 óta irányítja a települést) mondja, a szörpgyár legalább 300-400 embernek adott munkát. – A szobi üzem Közép-Európa legnagyobb ilyen gyára volt, amely uralta többek között az ukrán piacot is. Csak helyi iparűzési adó gyanánt legalább ötvenmillió forintot fizetett évente az önkormányzat kasszájába. Szobon akkoriban a bevétel fél-egy százalékát kérték a vállalkozóktól – ebből az adatból következtetni lehet a forgalom nagyságára – fogalmaz a polgármester. Szerinte a romlás akkor kezdődött el, amikor a kilencvenes évek második felében a piaci viszonyok változása miatt átalakították a termékszerkezetet a tulajdonosok, és átálltak az ivólégyártásra. Kilenc, a tetrapackdobozok töltésére alkalmas gépsort állítottak be, szinte az egész ország ellátására alkalmas kapacitással, sőt még külföldi megrendelések teljesítésére is futotta volna. Viszont a helyi termelők – akiknek érdekében annak idején a szövetkezeti vállalatot létrehozták – ekkortól már csak fillérekért tudták eladni terményeiket. A Szobi szörpöt és a többi terméket zömmel külföldről importált gyümölcssűrítményből készítették. A környék egyik meghatározó terményét, az almát is Szabolcsból hozták, a körtét az Alföldről szerezték be, ahol a termelők mélyen áron alul adták a gyümölcsöt, miközben a helyiek és a környékbeliek ennek következményeit szenvedték. Az Ipoly menti gazdák nekiláttak az addigi megélhetésüket biztosító ültetvényeik felszámolásának. A polgármester azt mondja: az elmúlt másfél évtizedben az egykor viruló település és az egész kistérség gyümölcságazata folyamatosan sorvad.
A vasút fénykorában még ötszáz embernek adott munkát, de a leépítések miatt a dolgozók száma töredékére csökkent. A kőbánya is tizedannyi embert foglalkoztat, hiszen teljesen gépesítették az ásványkinyerési és kőőrlési folyamatot, s most a szörpgyárra is lakat került. Nem beszélve azon települések sorsáról, amelyek háttérgazdaságként épültek rá a szobi gyümölcsfeldolgozó iparra. Így például az alagi tangazdaság és a gödi téesz is több száz hektáros őszibarack-ültetvényével készült beszállítói szerepére. S alighogy az ültetvény bő termőre fordult, a gyárban a termék- és termelési szerkezetet átalakították. A Szobi Szörp Gyümölcsfeldolgozó Zrt.-nél jelenleg is tart a felszámolási eljárás, mivel több milliárd forint tartozása van.
Ahogy az ember a kisváros utcáit járja, első pillantásra nem érzékeli a szegénységet. Ám ha szóba elegyedik a helyiekkel, a kép megváltozik. A vasútállomáson, ahol annak idején hosszú sorokban kígyóztak a vámkezelésre váró teherszerelvények, a tavaszi napsütésben, ebédidőben két fiatalasszony ücsörög az irodaépület lépcsőjén. Ők egyelőre még vasúti dolgozók. – A fizetés kevés – mondják –, de annak is örülnek, hogy van munka. Ugyanis a legtöbben ingázásra kényszerülnek, leginkább Vácra járnak az emberek a városból. A tömegközlekedés pedig drága. A fiatalabbik asszony szülei még annak idején a szörpgyárban dolgoztak. – Volt közösségi élet, biztos megélhetés. Most semmi sincs – jegyzi meg legyintve.
Tőkeleszállítás után csőd
A gyárhoz közeli kocsmában, az ott dolgozók egykori törzshelyén a férfiak már sarkosabban fogalmaznak. – Szétlopták az egészet, mint mindent ebben az országban – vélekedik egyikük.
Ahogy a cégtár adataiból kiderül, a franciák már az rt.-vé alakulás kezdeteitől jelen voltak az üzem vezetésében, de csak mintegy tíz év után, 2000-ben szereztek meghatározó, több mint 88,36 százalékos mértékű befolyást a cégben. Tíz év valószínűleg elég arra, hogy egy profi üzletember felmérje, milyen kilátásai vannak a vállalkozásának. A franciák majdnem egymilliárd forint értékben jegyeztek részvényt 2001-ben, ám rögtön utána a több mint egymilliárd forintos jegyzett tőkét leszállítják 540 millió forintra – azaz a saját részvényeiket értékelik le. Vajon miért? A tőkeleszállítás indoka – ahogy a cégtárban olvasható –, hogy megfeleljenek a törvényi előírásnak, amely a saját, illetve a jegyzett tőke arányait szabályozza. Ez konyhanyelven azt jelenti, hogy a vállalat felélte saját tőkéjének nagy részét, és ezért részvényeit – azaz a jegyzett tőkét – leértékelve pótolja a hiányt. Vagyis a részvényesek, köztük a franciák, pénzének nagy része is „elpárolgott”. Ha az üzem ennyire veszteségesen működött, akkor miért vették meg a franciák, akik tisztában voltak a helyzettel? A lapunk által megkérdezett szakértő úgy vélekedett: egy ilyen gazdasági tranzakció kapcsán az adott időszak hazai és nemzetközi törvényeit figyelembe véve akár a folyamatos pénzmosás, illetve adóoptimalizálás, azaz a haszon kivitelének szándéka az országból is felmerülhet. Természetesen azt is hangsúlyozta: mindez csak elvi következtetés, semmiképpen nem vonatkoztatja konkrétan az adott beruházó ténykedésére, bár a lehetőség nagy valószínűséggel fennállt. A cég érdekes módon még 2005-ben is kelendőnek bizonyult: miután a jegyzett tőke ismét gyarapodni kezdett (2004-ben kis híján elérte a nyolcszázmillió forintot), a vállalat csúcsvezetésének két magyar tagja kivásárolta a franciákat, akik elegánsan távoztak a zrt.-ből. Aztán a „magyarok” – akik elvileg több száz millió forintot fektettek az üzletbe – röpke két év alatt hirtelen csődbe mentek. A hitelezők kérték a felszámolási eljárás megindítását – a tartozás akkor már több mint hárommilliárd forintra rúgott. A szobi szörpgyár bezárt. Azok az egykori alkalmazottak, akik az utcára kerültek végül, a „magyarokat” szidják leginkább.
Remitzky Zoltán azonban árnyaltabban látja a kérdést. – Ahogy én tudom, amint a franciák kitették a lábukat, a bankok hirtelen „bekeményítettek”, és már nem olyan feltételek mellett adtak hitelt, ha éppen adtak, mint azelőtt. A beszállítóknak tizenöt napon belül kellett fizetni, a kész termékért viszont csak kilencvennapos határidőre fizettek a „multik”, a különféle áruházláncok. A csapda bezárult, és ez egyáltalán nem biztos, hogy a magyar tulajdonosok szándékain múlott – vélekedik a szobi polgármester.
Családok kálváriája
Mindenesetre az egyik családanya, aki a könyvelési osztályon dolgozott, elképesztő történetet mesélt arról, hogyan is bonyolódott a gyár megszüntetése. A munkatársak augusztustól nem kaptak fizetést, már egymástól sem tudtak kölcsön kérni, mert senkinek sem volt pénze.
Közben az őszi hidegben a fűtetlen irodákban továbbra is jelen kellett lenni, „imitálni a munkát”, ha valaha meg akarták kapni a járandóságukat. Azok, akiknek A hitelük volt az OTP-nél (és sokan akadtak ilyenek), duplán rossz helyzetbe kerültek. Mivel a cég nem utalta a munkabérüket, a hitelt megvonták. A továbbiakban már csak a kamat „ketyegett”. Az aszszony azt mondja: a legszörnyűbb a bizonytalanság volt. Ugyanis a vezetés nem mondta el az igazságot, napról napra hitegették a dolgozókat. Ő például belebetegedett a történetbe (a diagnózis ideg-összeroppanás, depresszió), tizenöt kilót fogyott, sem aludni, sem enni nem tudott. És ezzel nem volt egyedül a kollégák között. A munkájáért nem kapta meg a pénzt, de máshol sem helyezkedhetett el. Iskoláskorú gyerekeit viszont el kellett tartani valamiből. A férje is az üzemben volt állásban, és szintén nem kapott fizetést. A nagyszülők segítették át a családot ezen az időszakon. – De mi van, ha nekik sincs miből adni? – teszi fel a kérdést az asszony, aki már talált új munkahelyet, de az emlékeket felidézve még most is elsírja magát. Három hónap után végül kiderült, hogy teljes a csőd. A dolgozók megkapták jogos járandóságuk egy részét, de sokaknak a mai napig is tartozik a cég, és munkaügyi perek tömege indult meg a zrt. ellen. Ám a felszámolási eljárás során elsősorban a bankokat elégítik ki, ami marad, ha marad egyáltalán valami, azon osztozhatnak a dolgozók.
Magánzsebekbe vándorolt szövetkezeti vagyon
Prugberger Tamás agrárjogász, aki annak idején az egykori Szövetkezeti Kutató Intézet tudományos tanácsadója volt, a szobi gyárbezárás kapcsán arra hívja fel a figyelmet: az országban több száz milliárd forintra becsülhető az a szövetkezeti vagyon, amely a rendszerváltozás során közös tulajdonból magánzsebekbe vándorolt, mindössze húsz százalék maradt szövetkezeti tulajdonban. Azokat az embereket, akik annak idején „összehordták” a vagyont, jórészt kisemmizte a szövetkezeteket irányító, zömmel pártkötődésű oligarchia. Erre az elhibázott törvények adtak lehetőséget. A szövetkezetek papíron ugyan a szocializmus ideje alatt is közösségi tulajdonban álltak, ám irányításuk az állam által delegált káderek kezében volt, és működésüket – új gazdasági mechanizmus ide vagy oda – alapvetően a központi tervgazdaság szabályozta, szorította keretek közé. Lapunk hiába érdeklődött a privatizációs ügyekért felelős ÁPV Rt.-nél a szobi üzem magánosításának körülményeiről: ahogyan írják, sohasem tartozott illetékességi körükbe, mivel nem állami vagyon. A széthordás tehát mindenféle állami kontroll nélkül mehetett végbe, a többi szövetkezet sorsához hasonlóan. A károkat viszont legtöbbször az államnak kellett állnia: a kistulajdonosok kártalanítására az Orbán-kormány alatt történtek értékelhető kísérletek.
Prugberger Tamás szerint a gondok ott kezdődtek, hogy az Antall-kormány – tudatlanságból, a szövetkezet fogalmához kapcsolódó negatív történelmi asszociációk miatt – ellenségesen állt hozzá ehhez a termelési formához. És ezzel pont a volt kommunista káderek malmára hajtotta a vizet. – Pedig nem a formával volt a baj, hiszen – ahogy az agrárjogász fogalmaz – akkorra már a magyar szövetkezetek majdnem elérték a nyugatiak színvonalát. A törvényalkotásnak éppen meg kellett volna erősíteni őket úgy, hogy az állami és pártgyámkodás alól kikerülve valódi szövetkezetként kezdjenek működni, mint például a két világháború között a Hangya. – Akad néhány példa ma is, ami bizonyítja, hogy ez lett volna a helyes út: ilyen a baranyai baksai vagy éppen a csongrádi szentesi téesz – mutat rá Prugberger. A megalakuló zártkörű részvénytársaságokban, mint a szobi is volt, a részvényesek szavazata az általuk birtokolt papírok mennyiségének arányában esett latba, a nagyrészvényesek pedig rendszerint az egykori szövetkezeti vezetők lettek, akik már korábban megvásárolták „önmaguktól” a szövetkezet értékesebb vagyonrészeit. A kisrészvényeseknek, vagyis az egykori tagságnak gyakorlatilag nem volt ráhatásuk a döntésekre, azokat az igazgatótanács hozta meg. Így csorgatták át a közösség pénzét a magánzsebekbe.
Van még kiút
Az agrárszakértő úgy véli, még mindig nem lenne késő új irányt szabni a folyamatoknak, és megfelelő szabályozással megerősíteni a szövetkezeti mozgalmat, elősegíteni a kis- és közepes gazdaságok összefogásán alapuló beszerző, termelő és értékesítő társulások alapítását. Annál is inkább szükség lenne erre, mivel most ott tartunk, hogy az uniós gazdaszövetkezetek portékái szorítják ki a polcokról a szövetkezni képtelen magyar gazdák áruit. Megítélése szerint az államnak még most is lenne lehetőség arra, hogy megmentse a szobi szörpüzemet. Az újraindítás érdekében az állam az önkormányzat és a helyi tőke összefoghatna – ez Nyugaton már gyakorlat, a szakirodalom neokorporatív modellként emlegeti –, és szigorú feltételekhez kötve támogatást nyújthatna egy olyan beruházónak, aki vállalja, hogy helyi munkaerővel, helyi terményekből, helyi beszállítókkal végzi a gyártást. – Az állam például különféle pályázati lehetőségeket biztosíthatna ehhez. Ezzel párhuzamosan támogatni kellene a gazdák szövetkezését – hangsúlyozza Prugberger Tamás. Ám hozzáteszi azt is: nem látja, hogy a jelenlegi kormányban lenne erre akarat.
– A belgák viszont már Zebegénynél tartanak – tudjuk meg a közeli Ipolytölgyesen egy fiatal gazdától, aki elmondja azt is, a magyarok vágják ki az ültetvényeket, a belgák viszont tíz hektárokat telepítenek be gyümölcsfával.
Vajon miért éri meg nekik?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.